برای مهاجرت به کانادا و دریافت اقامت این کشور، روشهای گوناگونی وجود دارند که متقاضیان به توجه به شرایط خودشان، میتوانند یکی از آنها را انتخاب کنند، زیرا قرار گرفتن در بهترین برنامه مهاجرتی، میتواند موفقیت متقاضی را تضمین نماید. قوانین مهاجرتی این کشور به علت افزایش روز افزون تقاضای اقامت کانادا در حال تغییر است و آگاهی از این تغییرات میتواند کمک بزرگی به پرونده هر فرد داشته باشد. برخی پروندههای تقاضای اقامت کانادا میتوانند طی چند هفته و برخی طی چند ماه به جواب برسند. در ادامه به شرح مختصری از روشهای مهاجرت به کانادا و اقامت این کشور خواهیم پرداخت.
در سال 2020 چیزی بیش از 165هزار مهاجر اقامت دائم کانادا را کسب کردند که بیشترین تعداد از طریق برنامه نامزد استانی، کارگران ماهر و اسپانسر همسر بوده اند؛ همچنین میانگین سنی مهاجران بین 20 تا 40 سال بوده که بیشتر در استان های انتاریو، بریتیش کلمبیا، آلبرتا و کبک ساکن شده اند. به گفته وزیر مهاجرت کانادا همچنان در مسیر استقبال از 401،000 اقامت دائم جدید در سال 2021 است به طوریکه در ماه جولای از حدود 39،500 مهاجر جدید و حتی بیشتر از 35،700 مهاجر در ماه ژوئن استقبال شد. طبق برنامه سطوح مهاجرت 2021-2023 کانادا قصد دارد از سال 2021 هر سال از 401،000 مهاجر جدید استقبال کند که قبل از همه گیری ویروس کرونا، این هدف سالانه 341،000 نفر تعیین شده بود.
این روزها تب و تاب مهاجرت بیش از پیش در ایران بالا گرفته است. شواهدی نشان میدهد که ایرانیان زیادی به فکر دریافت اقامت در سایر کشورها هستند. حدود 1.5 میلیون ایرانی در صف مهاجرت به کانادا و استرالیا قرار دارند. این رقم بسیار تأملبرانگیز میباشد. این 1.5 میلیون نفر شامل 2% از جمعیت کل ایران و 4% از جمعیت جوانان زیر 30 سال است. یعنی از هر 100 جوان ایرانی، 4 نفر در انتظار مهاجرت به کانادا و استرالیا هستند و برای دریافت اقامت یکی از این دو کشور، تلاش میکنند. این عدد همچنین بین 25 تا 30 درصد جمعیت کل مهاجران ایرانی است که طی 40 سال گذشته از ایران خارج شدند.
از این گذشته، تعداد متقاضیان ایرانی مهاجرت به کانادا و استرالیا در مقایسه با آمارهای این کشورها نیز عجیب به نظر میرسد. رکورد یک ساله مهاجرت به این کشور 330 هزار مهاجر در طی سالهای 2015 و 2016 بوده و آمار کل مهاجران استرالیایی نیز در سال 2015 تا 2016 کمی بیشتر از 180 هزار نفر. با این حساب، متقاضیان ایرانی دریافت اقامت کانادا و استرالیا، 3 برابر کل ظرفیت مهاجرپذیری این دو کشور است. البته این میزان مهاجرت در سال 2017 کاهش محسوسی داشته اما از سال 2018 مجدداً روند رو به رشدی داشته به طوری که در سال 2019 بیش از 6هزار مهاجر ایرانی اقامت کانادا را دریافت کرده اند.
همانطور که میدانید، مهاجرت به کانادا علاوه بر مزایا، دارای معایبی نیز هست. برای اطلاعات بیشتر دراین مورد به صفحه مزایا و معایب مهاجرت به کانادا مراجعه نمائید. با اینکه در سال جدید کانادا تمایل خود را برای پذیرش متقاضیان ایرانی تا حدی از دست داده، اما به علت بالارفتن گنجایش پذیرش مهاجر در این سال، به معنای پذیرش مهاجرانی ایرانی بیشتر هم هست.
مهاجرت به کانادا از طریق اکسپرس اینتری
چند سال قبل یعنی در سال 2015، سیستم ورود سریع یا اکسپرس اینتری (Express Entry) جهت مهاجرت به کانادا معرفی شد. اما بهتر است بدانیم اکسپرس اینتری یک روش مهاجرتی محسوب نمیشود و درواقع یک سیستم جمعآوری، دستهبندی و انتخابی بر اساس میزان امتیاز است. این سیستم بر اساس تواناییها و مهارتهای متقاضیان مهاجرت به کانادا راهاندازی شد. طبق این روش در هر سال، چند بار قرعهکشی انجام شده و متقاضیانی که بیشترین امتیاز را دریافت کنند، انتخاب میشوند. برای ورود به سیستم انتخابی، یک امتیاز حداقل درنظر گرفته شده که در سال گذشته این امتیاز در هر دوره متفاوت بود و این حداقل امتیاز، کم یا زیاد میشد. بر اساس آمارهای سازمان مهاجرتی کانادا، حداقل امتیاز قبولی در سیستم اکسپرس اینتری از ماه اکتبر سال گذشته به بعد به طور مرتب کاهش یافت و از 489 امتیاز نهایتاً به 461 امتیاز رسید.
سرانجام در آخرین تغییراتی که تاکنون در این زمینه صورت گرفته حداقل امتیاز برنامه اکسپرس اینتری 2021 کانادا 450 رسیده است که خبری خوش برای بسیاری از افرادی است که به دلیل کمبود امتیاز تاکنون نمی توانستند در این برنامه شرکت کنند. این تغییرات خوشبختانه موجب صدور تعداد بیشتری دعوتنامه (Invitation to Apply) برای متقاضیان در این برنامه مهاجرتی شد.
لازم به ذکر است که بطور کلی، متقاضیانی که دارای امتیاز بیش از 400 هستند، از شانس بالاتری برای دریافت اقامت کانادا، برخوردارند. در این سیستم مهمترین فاکتوری که تا حدودی هم قبولی متقاضیان را تضمین میکرد، مورد «پیشنهاد کاری از کارفرمای کانادایی» بود که وجود این فاکتور، به تنهایی دارای 600 امتیاز از حداکثر 1200 امتیاز مهاجرت به کانادا بود. در آستانه سال 2017، تغییرات مهمی در سیستم امتیازبندی اکسپرس اینتری کانادا به وجود آمد که یکی از آنها کاهش امتیاز پیشنهاد کاری از طرف کارفرمای کانادایی بود. در آن سال امتیاز این بخش از 600 به 50 کاهش یافت که تغییر بسیار بزرگی محسوب میشود. با این وجود بسیاری از متقاضیان تنها با امتیازهایی که از موارد دیگر دریافت کردند، موفق به اخذ اقامت کانادا شدند و این موضوع به اثبات رسید که برای قبولی در سیستم ورود سریع به کانادا، لزوماً نیازی به داشتن پیشنهاد کاری در این کشور نیست.
تعداد متقاضیان مهاجرت به کانادا از طریق این برنامه رو به افزایش است و پیشبینی میشود که تا پایان سال 2020 میلادی به شمار بیشتری از متقاضیان، اقامت دائم کانادا ارائه شود. در صورت به نتیجه رسیدن پرونده متقاضیانی که در برنامههای قبل از ورود سریع کانادا اقدام نمودند، پیشبینی میشود امسال دولت کانادا، تعداد بیشتری را در هر نوبت قرعهکشی اقامت کانادا، قبول نماید.
از جمله متقاضیانی که دارای برادر یا خواهر مقیم کانادا هستند و یا فرانسوی زبان ها که در آخرین تغییرات برنامه اکسپرس اینتری در سال 2019 انجام شد، شانس بیشتری در این برنامه خواهند داشت. از طرف دیگر خوشبختانه بنا بر آخرین تغییرات در سال 2019 دیگر جهت ایجاد پروفایل اکسپرس اینتری کانادا، ثبت نام در بانک کاریابی اجباری نیست.
طبق اخبار و شنیدهها، اداره مهاجرت کانادا بر اساس برنامهریزیهای خود قصد دارد در طول سه سال، یعنی از سال 2018 تا 2021، حدود یک میلیون مهاجر بپذیرد که البته برنامههای اقتصادی مهاجرت به کانادا مانند Skill Workers بدلیل کمبود نیروی کار ماهر در کانادا در این میان از اولیت بالاتری برخوردار است. برای اطلاعات بیشتر درمورد امتیازات مهاجرت به کانادا و اکسپرس اینتری کانادا، به صفحات زیر مراجعه نمائید.
مهاجرت به کانادا از طریق سرمایهگذاری
این برنامه مهاجرتی جهت توسعه و تولید شغل در کشور کانادا به جذب سرمایهگذاران خارجی ایجاد شده که در طی این برنامه، متقاضیان مهاجرت به کانادا با سرمایهگذاری اموال خود در این کشور، واجد شرایط اخذ اقامت کانادا خواهند شد. یکی از مزیتهای این روش آنست که نیازی به مدرک تحصیلی و یا مدرک بالای زبان نبوده و اقامت دائم کانادا برای خانواده متقاضی، شما همسر و فرزندان زیر 18 سال او، صادر میگردد. اما متأسفانه این روش مهاجرتی در حال حاضر بسته شده و صرفاً برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحه مهاجرت به کانادا از طریق سرمایهگذاری، مراجعه نمائید.
مهاجرت به کانادا در سال 2021از طریق برنامه استانی PNP
هر استان در کانادا برنامه مهاجرتی مخصوص به خود را اجرا مینماید که با نام «برنامه انتخاب استانی» شناخته میشود. با وجود اینکه هر متقاضی میتواند تنها برای برخی از برنامههای انتخابی استانی اقدام نماید، اما در سال 2015 بسیاری از استانها، برنامه انتخابی خود را با سیستم فدرال تطبیق دادهاند و متقاضیان دریافت اقامت کانادا باید از طریق سیستم «ورود سریع» اقدام نمایند.
برنامه مهاجرتی انتخابی در بعضی از استانها بسیار پرطرفدار است و به همین علت زمان ارسال پرونده و دریافت شماره پرونده، بدلیل حجم بالای متقاضی و تکمیل شدن ظرفیتها، زمان بسیار کوتاهی است و پس از آن برنامه بسته میشود و دیگر امکان ارسال پرونده به منظور مهاجرت به کانادا وجود ندارد. بطور مثال استان ساسکاچوان برنامه مهاجرتی نیروی متخصص خود را در سال گذشته 4 مرتبه باز کرد و در هر نوبت ظرفیت برنامه تنها طی چند روز پر شد و تنها کسانی موفق به ارسال پرونده و دریافت File Number یا شماره پرونده خود شدند که از قبل پرونده خود را آماده کرده و توانسته بودند به محض باز شدن برنامه اقدام نمایند.
مهاجرت به کانادا از طریق برنامه استانی: استان کبک
دولت کبک در سال 2019 شروع به قبول دور جدیدی از فایلهای نیروی متخصص خود کرد. وزیر مهاجرت کبک اعلام کرد قوانین مهاجرتی جدید سال 2019 – 2018 برای تسریع در بررسی پروندههای اقامت کانادا و بروزرسانی سیستم مهاجرتی کبک است و همچنین کاهش تعداد پذیرش باعث تسریع در رسیدگی به پروندههای قدیمیتر و در لیست انتظار میشود. توجه داشته باشید که تحت قانون مهاجرت کبک، یک برنامه آزمایشی دائمی مهاجرت امکان انتخاب حداکثر 550 متقاضی اصلی در سال را فراهم می کند. علاوه بر این در سال 2021، وزارت این استان حداکثر 600 درخواست برای هر برنامه آزمایشی دریافت می کند تا تعداد درخواست های پذیرفته شده را به حداکثر برساند.
تمام درخواستها برای مهاجرت به کانادا از طریق برنامه استانی کبک، از طریق برنامه Mon project Québec ثبت میشوند. پس از ثبت مشخصات و تکمیل فرم، به شما یک امتیاز داده میشود که درصورت بالا بودن این امتیاز از حداقل امتیاز لازم، روند بررسی پرونده شما برای مهاجرت به کبک شروع میشود.
متقاضیانی که دارای نامه پیشنهاد کار هستند و آن نامه نیز به تأیید اداره مهاجرت رسیده و یا افرادی که دارای اقامت موقت کبک هستند، میتوانند در هر زمانی نسبت به ارسال پرونده خود اقدام کنند. همچنین متقاضیانی که میخواهند در قالب برنامه کسب سابقهکار در کبک درخواست مهاجرتی خود را ارسال کنند، میتوانند در هر زمانی، با درنظر گرفتن الزامات این برنامه، اقدام به ثبت درخواست خود نمایند.
مهاجرت به کانادا از طریق برنامه استانی در سایر استانها مانند مانیتوبا، پرنس ادوراد، بریتیش کلمبیا و نوااسکوشیا وجود دارد و برای دریافت اقامت کانادا با استفاده از آنها، باید حداقل میزان سرمایه گذاری لازم برای هرکدام را انجام دهید. این حداقل میزان سرمایه گذاری درمورد هر استان دارای تفاوت بوده و برخی شرایط جزئی نیز ممکن است متفاوت باشد. اما طبق قوانین تمام این برنامههای مهاجرت به کانادا، برای این روش، نیازی به ارائه مدرک تحصیلی و مدرک زبان انگلیسی یا فرانسه نخواهید داشت و تمام اعضای خانواده شما، از جمله همسر و فرزندان، میتوانند از اقامت کانادا برخوردار شوند.
مهاجرت به کانادا برای والدین
از چند سال قبل، این برنامه بسیار پرطرفدار بازگشایی شد و در سال 2019 نیز ادامه داشت. تحت این برنامه، والدین، پدربزرگها و مادربزرگهای شهروندان و افراد دارای اقامت دائم کانادا، واجد شرایط مهاجرت به این کشور میشوند. برای این منظور، والدین باید برای دریافت سوپر ویزای کانادا اقدام نمایند که منحصراً برای والدین افراد مقیم کانادا است. با تغییرات اعمال شده در قوانین مهاجرت کانادا در سال 2019، مسیر مهاجرت والدین برای افرادی که دارای اقامت کانادا هستند، هموارتر شد اما از ابتدای سال 2020 به دلیل شیوع ویروس همه گیر کرونا پذیرش مهاجر ازاین روش به تاخیر افتاد و از آگوست سال 2021 با شرط واکسینه بودن مجدداً فعال شد.
اقامت کانادا از طریق تحصیل
کانادا دارای دانشگاههای بسیار خوبی در زمینه بینالمللی میباشد و 26 دانشگاه این کشور، در رنکینگ QS که یکی از معتبرترین رنکینگهای دانشگاههای جهان است، قرار دارد. بنابراین تحصیل در کانادا میتواند یکی از بهترین گزینهها برای متقاضیان تحصیل در خارج از کشور باشد. متقاضی با دریافت ویزای تحصیلی کانادا، اقامت کانادا بصورت موقتی را دریافت میکند و درحین تحصیل نمیتواند اقامت خود را بصورت دائمی تبدیل کند. برای تبدیل اقامت خود به اقامت دائم کانادا پس از فارغالتحصیلی، میتوانید برای مهاجرت به کانادا از طریق سرمایهگذاری یا کار، اقدام نمائید.
ابتدا، برای اخذ ویزای تحصیلی کانادا باید دارای شرایط زیر باشید.
اول از همه باید از یک دانشگاه، کالج یا مرکز آموزشی معتبر پذیرش داشته باشید. سپس داشتن مدرک زبان انگلیسی برای دریافت ویزای دانشجویی الزامی است. درصورت نداشتن مدرک زبان، قبل از شروع تحصیل در کانادا، باید ابتدا در دورههای زبان انگلیسی در این کشور شرکت کنید. برای اخذ پذیرش از دانشگاههای طراز اول کانادا، داشتن نمرات بالا در دروس تخصصی و همچنین معدل کل بالا الزامی است. همچنین باید وجود توان مالی کافی برای تأمین مخارج زندگی و تحصیل در کانادا و برگشت به کشورتان را اثبات نمائید. توجه داشته باشید که تحصیل در این کشور به منظور مهاجرت به کانادا نبوده و اقامت بیش از اندازه، غیرقانونی میباشد.