پول کانادا
واحد پول کانادا Canadian Dollar یا دلار کانادا نام دارد. این واحد پولی از نظر حجم مبادلات در سطح جهان هفتمین واحد پول دنیاست.به دلیل نقش نوعی اردک وحشی به نام Common Loon در سکه های یک دلار کانادایی در اصطلاح روزمره اقتصاددانان و مردم کانادا از واژه لونیLoonie به عنوان واحد پول خود استفاده می کنند. اصطلاح دیگری که برای دلار کانادا به کار می رود کلمه buck است. هم اکنون کلمه Buck برای دلار آمریکا هم استفاده می شود. هر دلار کانادا به ۱۰۰ سنت Cent قابل تقسیم است.
سکه های کانادایی Canadian Coins
سکه های مرسوم کانادایی:
- سکه یک سنتی یا در اصطلاحPenny
- سکه پنج سنتی که به آنNickel هم می گویند.
- سکه ده سنتی یا Dime
- سکه بیست و پنج سنتی یا Quarter
- سکه یک دلاری یا Loonie
- سکه دو دلاری یا Toonie
کلمهToonie در اصل ترکیبی ازTwo وLoonie است.
سکه های ۵۰ سنتی هم وجود دارد که در گردش نیست و تنها برای یادگاری ضرب می شوند.
اسکناس های کانادایی Canadian Banknotes
اسکناس در کانادا بیش از همه Note یا Banknote نامیده می شود. در کانادا برعکس آمریکا اسکناس یک دلاری وجود ندارد.
دستگاه های خودپرداز بانک ها نیز تقریبا بلااستثنا فقط اسکناس های ۲۰ دلاری در اختیار مشتریان قرار می دهند.خیلی از فروشگاه ها از مشتریان اسکناس های ۵۰ دلاری و ۱۰۰ دلاری را نمی پذیرند؛ بنابراین اگر از این اسکناس ها در اختیار دارید بهتر است که آنها را به وسیله بانک به اسکناس های ریزتر تبدیل کنید.
ارزش دلار کانادا
در حال حاضر ارزش دلار کانادا به ارزش دلار آمریکا نزدیک است. افزایش ارزش دلار کانادا نسبت به دلار آمریکا در دراز مدت به ضرر اقتصاد کانادا است. زیرا بیشتر صادرات کانادا به آمریکاست.
چک بانکی در کانادا
اصطلاحات:
کلمه چک در کانادا : Cheque
کلمه چک در آمریکا: Check
چک کشیدن:Drawing Cheque
نقد کردنچک:Cashing Cheques
صاحب حساب: Account Holder/Owner
حساب جاری: Chequing Account
دسته چک : Cheque Book
چک برگشتی : Returned Cheque
چک تقلبی : Counterfeit Cheque
چک اعتبار گذشته یا بیات : stale-dated cheque
اجزای مختلف و نحوه پر کردن چک بانکی:
تصویر زیر تصویر یک چک شخصی مربوط به رویال بانک کانادا است.
اجزای چک بانکی
بخش های مختلف چک از بالا به پایین و از چپ به راست به شرح زیر است:
Name: نام صاحب حساب
Address: آدرس صاحب حساب(شماره و اسم خیابان و آپارتمان)
City, Province, Postal Code: شهر، استان و کد پستی صاحب حساب
معمولا اطلاعات فوق قبلا روی چک به وسیله دستگاه چاپ حک شده است و نیازی به درج دستی آنها نیست.
۰۷۵: شماره ردیف چک که تغییر می کند. معمولا هنگام سفارش دسته چک می توانید شماره آغازین شماره ردیف های چک ها را تعیین کرد.
تاریخ Date: بسیاری از چک ها در قسمت تاریخ به صورت کم رنگ جای سال، ماه و روز را مشخص کرده اند که طبق استاندارد مورد قبول بانک تاریخ درج شود. در کانادا مرسوم است که برروی مدارک رسمی مانند چک، از سمت چپ به راست ابتدا سال (چهار رقمی مثلا ۲۰۰۹)، بعد ماه (دو رقمی مثلا ۰۴) و در نهایت روز (دو رقمی مثلا ۱۵) نوشته شود. برای جلوگیری از اشتباه میتوان ماه را با حروف نوشت. مثلا دوازدهم اکتبر دو هزار و نه را بنویسیدOct 12/09 که روش پذیرفته شده ای است.
Pay to the Order of: در مقابل این عبارت نام دریافت کننده چک نوشته میشود. درصورتی که دریافت کننده چک خودتان هستید می توان نوشتMyself یا اسم خود را درج نمود. برای صدور چک در وجه حامل در این قسمت میتوان چیزی ننوشت یا اینکه از کلماتBearer به معنی حامل و یاCash به معنی نقد استفاده نمود. اگر کلمات نامربوط هم بنویسید، چک حامل محسوب می شود. مثلا اگر در این قسمت بنویسیدHappy Birthday آن وقت هر کسی می تواند چک را نقد کند.
$ : در کادر سفید رنگ مقابل علامت دلاریا $ مبلغ چک به عدد نوشته می شود. می توان میزان سنتCents چک را بعد از رقم دلار و با گذاشتن یک نقطه جدا نمود، مثلا ۲۴٫۳۲ که یعنی ۲۴ دلار و سی و دو سنت ولی مرسوم است که جلوی عدد ۲۴ یک خط بکشید (این خط کوتاه باید از نظر ارتفاع در میانه عدد ۴ قرار بگیرد) و بعد عدد ۳۲ را بالای آن بنویسید. تصویر مقابل نمونه این طرز نگارش را نشان می دهد.
Memo: یادداشت که مربود به خودتان و یا حسابدارتان است و علت صدور چک قید می شود گاهی هم در دعواهای حقوقی ممکن است این بخش مفید یا مضر واقع شود.
با توجه به تصویر در پایین چک یک سری ارقام هم نوشته می شود که بیانگر شماره ردیف چکCheque number، شماره شعبه Branch or Transit number، شماره بانکBank number ، و در نهایت شماره حساب استAccount number بانک ها از روز این شماره ها به راحتی چک های تقلبیرا تشخیص می دهند.
نقد کردن چک
برای نقد کردن چک باید تاریخ چک ، تاریخ امروز یا تاریخی در گذشته باشد. اگر تاریخ چک روزی در آینده باشد، نمی توانید آن را نقد کنید.در ضمن اگر چک خیلی قدیمی باشد، ممکن است نتوانید آن را نقد کنید. طبق قوانین کانادایی اگر از تاریخ درج شده روی چک بیش از ۶ ماه گذشته باشد، چک اعتبار ندارد. به چنین چکی اعتبار گذشته یا بیات می گویند.
برای نقد کردن چک چند راه وجود دارد. ساده ترین راه این است که به شعبه خود یا Home Branch یعنی همان جایی که حساب بانکی را باز کرده اید مراجعه کنید. در این شعبه مشخصات شما ثبت شده است.می توانید چک را به دست مامورپشت باجه بسپارید. معمولا لازم است پشت چک را امضا کنید. مامور از شما می خواهد که کارت بانکی یا Debit card خود را در دستگاه مخصوصی بکشیدبعد کدتانرا وارد کنید تا از هویتتان مطمئن شود. به محض دریافت چک از شما، مبلغ آن در حسابتان نمایان می شود، اما بسته به اعتبارتان نزد بانک ممکن است نتوانید همه پول آن را برداشت کنید.
فرض کنید اعتبار شما نزد بانک ۱۰۰۰ دلار است. اگر مبلغ چک 45۰۰ دلار باشد، آن وقت می توانید تا ۱۰۰۰ دلار از مبلغ چک را بلافاصله خرج کنید ولی بقیه پول به اصطلاح Freeze می شود تا زمانی که چک از طرف بانک تایید و واقعا به حسابتان واریز شود به این فرایندClear شدن چک می گویند (یعنی اینکه چک واقعا چک معتبری بوده و صاحب حساب اصلی آن به اندازه کافی پول در حسابش داشته و بالاخره این پول به بانک شما منتقل شده است). دوره زمانی Clear شدن چک ها بسته به اینکه بانک مبدا داخل یا خارج کانادا باشد فرق می کند. در مورد بانک های داخلی این دوره معمولا ۵ روز کاری و در مورد بانک های خارج از کانادا بسیار طولانی تر است (بعضی اوقات ۲۵ روز کاری یا بیشتر). در ضمن اگر چک برگشت بخورد Returned cheque در آن صورت مبلغ چک از حسابتان به طور کامل حذف می شود.
اگر در دریافت مبلغ چک عجله ای ندارید می توانید به اولین دستگاه خودپرداز Automated Teller Machine ی ATM یا Automated Banking Machine یا ABM مراجعه کنید و چک را به دستگاه بسپارید. فرآیند بسیار آسان است. استفاده از این روش بسته به اعتبارتان نزد بانک ممکن است فرقی با روش اول نداشته باشد یا اینکه چند ساعت یا چند روز (در تعطیلات) کار را عقب بیاندازد.
راه دیگر مراجعه به هر شعبه بانکی است که چک از آن صادر شده است. در این صورت ممکن است برای تشخیص هویت سوالات بیشتری پرسیده شود یا مدارک اضافه نظیر گواهینامه درخواست شود.