کشور ترکیه از جمله مقاصد محبوب برای گردشگران خارجی می باشد. به همین دلیل دولت این کشور مشتاق است تا محبوبیت بازار دانشجویان بین المللی برای تحصیل در ترکیه از سراسر جهان را نیز گسترش دهد. به دلیل شرایط مناسبی که برای مهاجرت به ترکیه در نظر گرفته شده و همچنین توجه زیادی که به رفاه حال دانشجویان در این کشور می شود، متقاضیان اخذ پذیرش تحصیلی ترکیه در سالهای اخیر افزایش چشمگیری داشته است. در این مطلب به تفصیل به شرایط و نحوه ی پذیرش تحصیلی از دانشگاه های ترکیه و همچنین سیستم آموزشی کلی در این کشور می پردازیم.
درباره کشور ترکیه
ترکیه کشوری اوراسیایی (اروپایی_آسیایی) است. بخشی از آن در اروپا و بخش بزرگتری از آن در آسیا قرار گرفته است. به دلیل فرهنگ تلفیقی جالبی که جامعه را فرا گرفته است، هرشخص با هر نوع فرهنگ غربی یا شرقی می تواند در این کشور احساس راحتی داشته باشد. از این رو بستر مناسبی برای دانشجویان خارجی پدید آمده است که باعث جذب آنها می شود. زبان رسمی و اکثریت مردم این کشور ترکی است و زبانهای کردی و ارمنی نیز صحبت می شود. هزینه زندگی مقرون به صرفه است و آب و هوای ترکیه نسبتا معتدل بوده و طبیعت زیبا از دیگر ویژگی های آن می باشد. اکثر دانشگاه های ترکیه که دارای رنکینگ های بالایی هستند، در شهر های مهم ترکیه قرار دارند و برای گرفتن پذیرش از دانشگاه ، انتخاب های زیادی با شرایط متفاوت وجود دارد.
سیستم آموزشی ترکیه
تحصیل در ترکیه را در قالب دو بخش جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم:
سیستم آموزشی ابتدایی تا دبیرستان :
برخی از متقاضیان مهاجرت به ترکیه خواهان ثبت نام فرزندان خود در این سطوح تحصیلی می باشند. تحصیلات ابتدایی در مدارس ترکیه از سن 6 سالگی آغاز می شود. دوره ی دبستان 5 ساله بوده و بعد از آن مقطع 3 ساله ی راهنمایی می باشد. سپس وارد دبیرستان شده و پس از 4 سال آموزش متوسطه نیز پایان می یابد. دبیرستان های ترکیه دارای رشته های تجربی ، انسانی ، ریاضی و فنی هستند که زبان تدریس در این مدارس ترکی می باشد. مدارس کشور ترکیه به 3 نوع دولتی و خصوصی و بین الملل تقسیم می شوند و 2 دبیرستان مخصوص ایرانیان نیز در این کشور فعال می باشد.
سیستم آموزشی دانشگاهی :
بعد از اخذ دیپلم نوبت به قبولی در دانشگاه می رسد. دانشگاه های ترکیه 2 دسته دولتی و خصوصی می باشند. به طور کلی، در سیستم دانشگاهی آموزش و پرورش کشور ترکیه ، مقطع تحصیلی کارشناسی 4 سال به طول می انجامد. اما برخی رشته ها مانند پزشکی6 سال، دندانپزشکی 5 سال ، و علم دامپزشکی 5 سال ادامه می یابد. فارغ التحصیلان دبیرستان در ترکیه به طور مستقیم در رشته هایی مانند پزشکی، حقوق، دندانپزشکی و غیره می توانند وارد دانشگاه شوند. برای تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه به قبولی در آزمون یوس YOS نیاز است. این آزمون قبلا سراسری بوده و در حال حاضر هر دانشگاه جداگانه آن را برگزار می کند. کل کشور برگزار می شود. هر دو دانشگاه دولتی و خصوصی در ترکیه مطابق با استاندارد بولونیا (Bologna Agreement) می باشد. که در واقع استاندارد مدارک دانشگاهی در سراسر اروپا محسوب می شود، و هم چنین بسیاری از دانشگاه های ترکیه از شرکت کنندگان در برنامه اراسموس (Erasmus Program) می باشند که پشتیبان تبادل دانشجویان بین المللی در سراسر دنیا است. سیستم تحصیلی دانشگاه های ترکیه همانند دانشگاه های آمریکا بوده و به صورت ترمی واحدی می باشد. همچنین زبان آموزشی با توجه به دانشگاه و رشته ی انتخابی ، انگلیسی و یا ترکی است.
نحوه پذیرش از دانشگاه های ترکیه
نظام دانشگاهی در ترکیه توسط شورای آموزش عالی ( YOK ) اداره می شود. پذیرش از دانشگاه های ترکیه در دو مقطع کارشناسی و یا کارشناسی ارشد/دکتری به روش های متفاوتی صورت می گیرد. قبولی در آزمون ورودی، شرط معدل، مدرک زبان و .. از جمله این روش ها می باشند. به بررسی نحوه پذیرش در مقاطع نام برده می پردازیم:
نحوه پذیرش در مقطع کارشناسی/دکتری عمومی :
مرکز سنجش و جایگزینی دانشجو ( OSYM ) در گذشته آزمون ورودی سراسری ترکیه ( YOS ) را برای گزینش دانشجویان به صورت متمرکز در شهر آنکارا برگزار میکرد. از سال 2012 تغییراتی در این سیستم ایجاد شده و طبق آن می بایست هر دانشگاه به صورت مستقل این آزمون و یا آزمون ( SAT ) را طبق شرایط و ضوابط خود برای دانشجویان خارجی برگزار کند. برای مهاجرت به ترکیه و اخذ پذیرش از دانشگاه های دولتی ترکیه حتما به قبولی در این آزمون ها نیاز دارید ولی دانشگاه های خصوصی بسته به قوانین هر دانشگاه، با شرط معدل دیپلم و پیش دانشگاهی و مدرک زبان و یا حتی بدون هیچ مدرکی اقدام به پذیرش دانشجو می کنند. البته برای تحصیل در ترکیه به دلیل حجم بالای متقاضیان، دانشجویانی که شرایط معدل و زبان بهتری داشته باشند، اولویت خواهند داشت.
آزمون یوس ( YOS ) :
شامل 2 بخش می باشد. بخش اول آن شامل سوالات هوش و ریاضی و هندسه و بخش دوم آن سوالات زبان ترکی می باشد. جواب دادن به سوالات زبان ترکی الزامی ندارد و در صورت کسب نکردن حد نساب نمره در این بخش ، برای شما در دانشگاه کلاسهای زبان ترکی برگزار شده و در امتحان تومر ( TOMER ) شرکت خواهید کرد. آزمون یوس دو بار در سال برگزار می شود و 2 سال اعتبار دارد.
آزمون تومر ( TOMER ) :
این مدرک ، دیپلم زبان ترکی می باشد و پس از قبولی در آزمون به دانشجو اعطا می گردد. آزمون تومر به صورت هفتگی یا روزانه در دانشگاه ها برگزار می شود و پرتکرار است و اعتبار آن دائمی می باشد.
نحوه پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد/دکتری :
پذیرش در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری مشابه هم بوده و به مدارک یکسانی نیاز خواهند داشت. برای اپلای در این مقاطع ارسال مدارک تحصیلی، مدارک زبان و شرکت در مصاحبه الزامی می باشد. مدارک تحصیلی مقاطع قبلی و مقاله ها باید به صورت ترجمه شده ارائه شود. مدرک زبان ترکی مورد قبول ، دیپلم تومر ( TOMER ) و مدرک زبان انگلیسی مورد قبول TOFEL و یا YOKDIL و آزمون های مشابه می باشد. مصاحبه دانشگاه ها به صورت حضوری بوده و همچنین قبولی در یکی از آزمون های GRE و یا ALES الزامی است.
بورسیه تحصیلی در ترکیه
کشور ترکیه برای تمام دانشجویان بین المللی این امکان را فراهم آورده تا در صورت اینکه واجد شرایط باشند بتوانند بورسیه تحصیل در ترکیه شوند. این امکان تنها از طریق وبسایت بورس تحصیلی ترکیه و پر کردن فرم درخواست بورسیه وجود دارد. دریافت بورس تحصیلی شرایطی مانند شرط معدل و همچنین خارجی بودن دانشجو دارد و مزایای آن نیز از قرار زیر می باشد :
- پرداخت حقوق ماهیانه بسته به مقطع تحصیلی
- اسکان رایگان در خوابگاه دانشگاه
- تحصیل رایگان و بدون شهریه
- بیمه درمانی رایگان
- یک سال آموزش زبان ترکی رایگان
- یک بلیط رفت و برگشت رایگان
هزینه تحصیل در ترکیه
دانشگاه های ترکیه به دو دسته دولتی و خصوصی تقسیم می شوند. دانشگاه های دولتی رایگان بوده و با قبولی در آزمون ورودی می توانید پذیرش آنها را دریافت نمایید. دانشگاه های خصوصی با توجه به شرایط کیفی و امکانات رفاهی و رتبه ی علمی که دارا هستند، شهریه های متفاوتی خواهند داشت. در کنار شهریه دانشگاه ، هزینه دوره زبان ترکی ، هزینه اسکان و خوراک و پوشاک و بیمه درمانی نیز به آن اضافه می شود.
اقامت تحصیلی ترکیه
یکی از راه های مهاجرت به ترکیه ، اخذ اقامت تحصیلی ترکیه از طریق پذیرش دانشگاه می باشد. متقاضیان می توانند با طی کردن روند اخذ پذیرش از دانشگاه ها، به کنسولگری ترکیه در کشور مبدا خود مراجعه کرده و ویزای تحصیل در ترکیه را دریافت نمایند. با این ویزا می توانند وارد ترکیه شده و در دانشگاه ثبت نام کنند و بعد از آن با مدارک ثبت نام خود ، اقامت ترکیه را از سازمان مربوطه بگیرند.
چرا تحصیل در ترکیه ؟
در ادامه به بررسی مزایای تحصیل و علل انتخاب کشور ترکیه توسط دانشجویان بین المللی می پردازیم:
چند فرهنگی:
ترکیه به معنای واقعی کلمه یک پل بین شرق و غرب جهان است با نزدیکی بیش از حد به هر دو قاره اروپا و آسیا، آن را می توان به یک دیگ ذوب فرهنگی که در آن مردم در تمام فرهنگ ها و ادیان مخلوط شده اند،شباهت داد در واقع بیش از 40،000 دانشجو بین المللی برای تحصیل، از قاره اروپا، آفریقا، ایالات متحده و آسیا به این کشور مهاجرت کرده اند و همگی برای رشد فرهنگی و تحصیلی در کنار یک دیگر روزگار سپری می کنند.
محیط صمیمی و امن:
ترک ها به مهمان نوازی و صمیمیت در میان مردم دنیا مشهور هستندو به عنوان یک کشور جوان (31 درصد از جمعیت ترکیه بین سنین 12-24 هستند) ازجوانان استقبال می کنند. و دانشجویان فرصتی برای تجربه هر دو سنت و تجدد را در یکی از امن ترین و پایدار ترین کشورها ی منطقه تجربه می کنند.
تحصیلات مقرون به صرفه:
ترکیه کشوری است که در آن شما می توانید آموزش های مقرون به صرفه پیدا کنید. شهریه و هزینه زندگی در ترکیه پایین تر از بسیاری از کشورهای اروپایی و ایالات متحده است همچنین کمک هزینه تحصیل در ترکیه در دسترس است که نه تنها شهریه هم چنین خوابگاه، بیمه و هزینه های سفر دانشجویان را نیز در برمی گیرد.
کیفیت تحصیل:
اقتصاد ترکیه به سرعت در حال رشد در جهان است و بودجه آموزش و پرورش خود را از سال 2002 سه برابرکرده است،که البته این اقدام به موجب جاه طلبی های دولت ترکیه برای رقابت در بازار جهانی دانشجویان بین المللی صورت گرفته است مدارک تحصیلی اعطا شده توسط دانشگاههای ترکیه سراسر جهان به رسمیت شناخته میشود و تعداد فزاینده ای از دروس به ویژه رشته های مهندسی، روابط و کسب و کار بین المللی به زبان انگلیسی تدریس می شود.هم چنین دانشجویان به کتابخانه ها و آزمایشگاه های پیشرفته برای جستجو و کسب دانش دسترسی دارند.
زبان انگلیسی رایج بین مردم:
تعداد فزاینده ای از دوره ها در دانشگاههای ترکیه به زبان انگلیسی تدریس و بسیاری دیگر از این فرصت برای یادگیری زبان انگلیسی را ارائه می شود.هم چنین به دلیل صنعت توریست در کشور ترکیه انگلیسی نیز به طور گسترده در شهرها و استراحتگاه توریستی کاربرد دارد.