تحصیل در آلمان یا کانادا؟
یکی از راه های مهاجرت و اقدام برای اقامتِ کشورهای خارجی ، مهاجرت تحصیلی است. سالانه تعداد زیادی از دانشجویان ، برای ارتقای سطح کیفی زندگی و دانش خود به کشورهای مختلف جهان مهاجرت می کنند. سطح علمی بالای بسیاری از دانشگاه های خارجی و همینطور امکان بورسیه تحصیلی ، دانشجویان ایرانی را برای ادامه تحصیل در دانشگاه ههای خارج کشور مشتاق تر می کند. همچنین بسیاری از ایرانیان برای مواجه نشدن با کنکور ورودی دانشگاه ها در ایران، اقدام به مهاجرت تحصیلی می نمایند. هرچند تحصیلات دانشگاهی در کشوری دیگر و تحصیل به زبانی بیگانه آنقدرها هم که به نظر می رسد ساده نخواهد بود. فاکتور های زیادی وجود دارند که برخی از مقاصد تحصیل خارج از کشور را برای دانشجویان ایرانی مناسب تر می کنند. شهریه دانشگاه، هزینه های زندگی، زبان کشور مقصد، رتبه دانشگاه در سطح جهانی، سهولت دسترسی به ویزا، فرصت های شغلی و شرایط مهاجرت از جمله مواردی هستند که دانشجویان برای انتخاب مقصد تحصیلی خارج از کشورشان به آنها توجه بیشتری دارند. به طور مثال دریافت ویزای تحصیلی مراحلی زمان بر و کمی پیچیده دارد. با توجه به دانشگاه و کشوری که انتخاب کرده اید، فرآیند اخذ ویزا می تواند متفاوت باشد. مثلا مهاجرت به کشورهای اروپایی عضو پیمان شینگن با دریافت ویزای شینگن امکان پذیر خواهد بود و برای ورود به کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، استرالیا، انگلیس و .. اخذ ویزای مربوط به همان کشور الزامی می باشد. از طرفی دیگر هدف شما از تحصیل در کشورهای دیگر اهمیت بسیاری دارد و همچنین می تواند عامل تعیین کننده ای در انتخاب مقاصد شما باشد.
در نتیجه با توجه به فاکتورهای مختلفی که در تصمیم گیری شما برای مهاجرت تاثیرگذارند، کشور و دانشگاه متناسب با شرایط خود را انتخاب کرده و برای مهاجرت اقدام خواهید کرد. کشورهای زیادی در دنیا وجود دارند که دارای دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی با سطح علمی خوبی هستند. در این میان برخی از دانشگاه ها و به تعبیری دیگر برخی از کشورهای مقصد برای مهاجران تحصیلی ، متقاضیان بیشتری در جامعه دانشجویان ایرانی دارند. 2 مورد از پرطرفدارترین کشورها برای تحصیل دانشجویان ایرانی ، کشور آلمان و کشور کانادا می باشند. در ادامه این مطلب به بررسی تحصیل در هرکدام از این کشورها پرداخته و در انتها ویژگی هایشان را باهم مقایسه می کنیم.
شرایط تحصیل در آلمان
آلمان یکی از کشورهای مدرن اروپایی است که با کیفیت بالای سیستم آموزشی اش شناخته می شود. تحصیل در آلمان برای دانشجویان خارجی و خصوصا ایرانی ها مزایای زیادی دارد که مهمترین آنها تحصیل رایگان در دانشگاه های دولتی آلمان است و تنها مبلغی اندک برای بیمه و خدمات دانشجویی از طرف دانشگاه دریافت می گردد. برای مهاجرت تحصیلی به آلمان می بایست برای اخذ ویزای شینگن اقدام کنید. فرآیند اخذ ویزای شینگن ، به تنهایی مرحله ای استرس آور و زمان بر می باشد که هر اشتباه و یا نقص مدارک شما می تواند منجر به ریجکت شدن درخواست ویزای شما شود. گذشته از آن ، یکی از مهمترین مدارکی که برای درخواست ویزای تحصیلی آلمان به آن نیاز دارید، داشتن پذیرش از دانشگاه های آلمان می باشد. اخذ پذیرش از دانشگاه های دولتی آلمان منوط به داشتن مدرک زبان آلمانی تا سطح B2 است. در نتیجه پیش از هرگونه اقدامی، برای یادگیری زبان آلمانی برنامه ریزی کنید. گفتنی است که تدریس در بیشتر دانشگاه های آلمان به زبان آلمانی و در برخی از دانشگاه های خصوصی به زبان انگلیسی می باشد.
خبر بد اینکه فراگیری زبان آلمانی به مراتب از زبان انگلیسی دشوارتر است و به طبع زمان بیشتری هم نیاز دارد. خبر خوب هم اینکه دانشگاه های آلمان جایگاه خوبی در رتبه بندی دانشگاه های دنیا دارند و خیالتان از بابت سطح علمی و کیفی آنها کاملا راحت باشد. شما به هنگام اخذ پذیرش از دانشگاه های آلمان 2 انتخاب خواهید داشت. اولین انتخاب دانشگاه های دولتی و خصوصی و دوم مراکز علمی کاربردی ( Fachhochschule ) هستند. تفاوت عمده میان این دو را می توان از لحاظ آکادمیک و فنی و عملی بررسی کرد. دانشگاه ها تمرکز بیشتری بر روی مواد درسی و کتاب ها و تئوری ها دارند اما فاخهوخشوله ها اغلب به صورت عملی و فنی حرفه ای به آموزش می پردازند. همچنین ایرانی های زیادی در سرتاسر کشور آلمان زندگی می کنند و در بیشتر شهرهای این کشور رستوران های ایرانی دیده می شوند. در نتیجه راحت تر می توانید دوست های جدید پیدا کرده و با شرایط زندگی تازه اُخت شوید.
موضوع دیگری که اغلب دانشجویان نگران آن هستند، هزینه های زندگی در آلمان است. واحد پول آلمان یورو می باشد و تمامی هزینه های جاری شما با همین واحد پول محاسبه می شود. می دانیم که ارزش یورو نسبت به ریال تا حد زیادی بالاتر رفته و این تغییرات به نفع دانشجویانی که از سوی خانواده هایشان در ایران حمایت مالی می شوند نیست. با این حال خوب است بدانید که دولت آلمان دانشجویان را در این مورد تا حدی حمایت می کند. علاوه بر شهریه رایگان دانشگاه ها، برخی از هزینه های دیگر نیز برای دانشجویان با حداقل ممکن محاسبه می شود. مواردی مانند استفاده از وسایل نقلیه عمومی ، خدمات پزشکی و درمانی. با این حال دانشجویان در آلمان، اجازه کار پاره وقت نیز دارند. شما می توانید در هفته تا سقف 20 ساعت ، به کار پاره وقت مشغول بوده و در حین تحصیل، درآمد هم داشته باشید. دستمزد کار پاره وقت برای دانشجویان در کشور آلمان ، از ساعتی 8 یورو شروع می شود و تا ساعتی 25 یورو نیز ممکن است بالا برود. همچنین تا سقف درآمد 450 یورو در ماه شما از پرداخت مالیات معاف خواهید بود. پیشنهاد ما به شما این است که برای تامین هزینه های زندگی در آلمان تنها بر روی کار پاره وقت حساب نکنید و حداقل برای دو ترم تحصیلی اول پشتوانه مالی همراه خود داشته باشید.
در آخر اشاره ای به آب وهوای کشور اروپایی آلمان خواهیم داشت. اقلیم اکثر نقاط این کشور سرد و مرطوب است. همچنین یخبندان و میزان زیاد بارش برف در فصلهای پاییز و زمستان امری طبیعی می باشد. البته سرمای هوا با پوشیدن لباس های گرم و مناسب، تا حد زیادی قابل تحمل خواهد شد و بعد از مدتی به سیستم آب و هوایی این کشور عادت خواهید کرد.
شرایط تحصیل در کانادا
مهاجرت به کانادا از گزینه های اولِ بسیاری از متقاضیان مهاجرت می باشد. این کشور برای مهاجرت خانوادگی امتیازات بسیار خوبی را در نظر گرفته، با این حال مهاجرت تحصیلی همچنان طرفداران بسیار زیادی دارد. کانادا به دلیل فرصت های تحقیقاتی فراوان و قابلیت بالا برای مهاجرت ، به عنوان سرزمین امکانات و فرصت ها به خوبی شناخته شده است. شانس بالای اقامت دائم بعد از اتمام دوره تحصیلی ، دانشجویان ایرانی بسیاری را به کشور کانادا جذب می کند. تحصیل در کانادا مزایای دیگری نیز برای دانشجویان بین المللی خواهد داشت که شامل جامعه چند فرهنگی ، کیفیت بالای زندگی ، استاندارد های بالا آکادمیکی و تحصیلات با کیفیت می باشد.
موضوعی که همیشه برای مهاجران نگران کننده و مهم خواهد بود، هزینه های تحصیل و زندگی در کشور مقصد می باشد. کانادا گرانترین کشور برای تحصیلات دانشگاهی نیست ولی با این حال با جیب خالی نمی توانید به مهاجرت تحصیلی کانادا امید داشته باشید. به صورت میانگین ، سالانه در حدود 20000 تا 30000 دلار کانادا برای شهریه و مخارج زندگی نیاز خواهید داشت. هرچند این مبالغ در کل به دانشگاه ، دوره تحصیلی که در آن ثبت نام کرده اید ، موقعیت مکانی و هزینه های زندگی شخصی خودتان بستگی خواهد داشت. قبل از هرگونه اقدام برای مهاجرت بهتر است بودجه مالی خود را بررسی کرده و از کافی بودن آن برای برنامه زندگی مورد نظرتان در کانادا اطمینان حاصل کنید. به طور مثال اگر محل زندگی شما به دانشگاهتان نزدیک باشد، شما می توانید مسیر رسیدن به آن را پیاده و یا با دوچرخه طی کنید. اما در شهرهای بزرگتر که فاصله ها طولانی هستند، وسایل حمل و نقل عمومی مثل انوبوس و مترو انتخاب بیشتر دانشجویان می باشد. استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی در هر مسیر به صورت یکطرفه ، چند دلار اندک هزینه دارد و به صورت ماهانه چیزی در حدود 80 تا 110 دلار خواهد بود. اگرچه بسیاری از شرکت های حمل و نقل برای دانشجویان تخفیف های خوبی قائل می شوند. در مورد بیمه های سلامتی باید گفت که تمامی دانشجویان در کانادا ملزم به داشتن بیمه سلامت هستند. نکته ای که در برآورد هزینه های شما اهمیت دارد این است که در برخی استان ها مانند آلبرتا ، بریتیش کلمبیا و لابرادور دانشجویان بین المللی تحت پوشش برنامه سلامت استانی قرار می گیرند و در استانهایی مانند کبک ، اُنتاریو و مانیتوبا شما می باست به صورت شخصی خودتان را بیمه کنید. مقوله اسکان نیز از جمله مواردی است که هزینه قابل توجهی خواهد داشت. بسیاری از دانشگاه ها به دانشجویان پیشنهاد خوابگاه های درون مجموعه داشنگاه را پیشنهاد می دهند. اما پذیرفته شدن در یک دانشگاه به این معنی نیست که بتوانید اتاقی در خوابگاه داشته باشید. دانشجویان می بایست به صورت جداگانه برای اسکان در خوابگاه دانشگاه درخواست بدهند و هزینه آن در هر دانشگاه می تواند متفاوت باشد و همچنین به مواردی مثل درخواست اتاق خصوصی یا چند نفره و اتاق با وعده های غذایی یا بدون آن بستگی دارد. برخی از دانشجویان نیز زندگی آپارتمانی در بیرون از دانشگاه را انتخاب می کنند. بسته به اینکه در کدام شهر و محله زندگی می کنید، برای آپارتمانی 2 اتاقه در ماه بین 600 تا 1600 دلار هزینه اجاره خواهید داشت. توجه داشته باشید که به عنوان مستاجر شما هزینه های اضافی ماهانه مثل برق ،تلفن ،اینترنت و غیره نیز خواهید داشت. شهریه دانشگاه ها در کانادا زیاد بالا نیست و حتی دانشگاه هایی مانند پرنس ادوارد ( University Of Prince Edward Island ) و دانشگاه دومینیکن ( Dominican University ) و دانشگاه نیوفاندلند ( Memorial University Of Newfoundland ) در حدود 5000 تا 8000 دلار شهریه دارند. باید بدانید که سطح علمی و رتبه جهانی این دانشگاه ها نیز بالاست و تغذیه و اسکان در آنها با حداقل هزینه برای دانشجویان ارائئه می شود.
برای هر نوع مهاجرت به کانادا قطعا به دریافت ویزای کانادا نیاز خواهید داشت. ویزای تحصیلی کانادا نیز کلید مهاجرت تحصیلی به کشور کانادا می باشد. یکی از امتیازات کاربردی این کشور برای دانشجویان بین المللی این است که می توانند با استفاده از این ویزا به کانادا مهاجرت کرده و پس از اتمام دوره تحصیلی خود برای اقامت دائم این کشور اقدام کنند. فرآیند اخذ ویزای کانادا همانند بیشتر کشورهای دنیا منوط به دریافت پذیرش از دانشگاه های کانادا و ارائه معرفی نامه دانشگاه و درخواست ویزای تحصیلی به سفارت این کشور می باشد. ابتدا برای دانشجو ویزای یکساله صادر خواهد شد و پس از آن دانشجو می تواند در پایان هر سال تحصیلی نسبت به تمدید ویزای خود اقدام کند. توجه داشته باشید که برای شروع تحصیل در کانادا نیاز به دریافت اجازه تحصیل از اداره مهاجرت خواهید داشت که به محض ورود شما به کانادا صادر می شود. نکته قابل توجه ای است که اگر از مطالب درج شده در Study Permit پیروی نکنید، برای تمدید ویزای تحصیلی خود به مدت 6 ماه جریمه خواهید شد. برای مثال اگر در اجازه تحصیل ، منع کار در حین تحصیل قید شده باشد ولی شما به مشغول به کار شده باشید، در صورتی که اداره مهاجرت از آن مطلع شود قطعا جریمه خواهید شد.
بدیهی است که برای پوشش دادن هزینه ها در کانادا ، به فکر کار حین تحصیل خواهید بود. ابتدا برای مشغول شدن به هر کاری نیاز به دریافت SIN NUMBER خواهید داشت. اگر دانشجوی تمام وقت هستید این امکان برای شما وجود دارد که در دانشگاه محل تحصیل خودتان مشغول به کار شوید. برای کار خارج از دانشگاه نیاز به دریافت اجازه کار از اداره مهاجرت خواهید داشت و همچنین اجازه کار 20 ساعت در هفته در طول ترمهای تحصیلی برای شما وجود دارد. در زمانهایی که دانشگاه تعطیل باشد، ساعتهای کاری شما نامحدود است. توجه داشته باشید که اگر دانشجوی دوره های پاره وقت، دوره های زبان و دوره های پیشنیاز باشید، اجازه کار نخواهید داشت. در نهایت تمامی این موارد در صورتی امکان پذیر است که در اجازه تحصیل و ویزای تحصیلی شما، منع اشتغال قید نشده باشد. دستمزد کار برای دانشجویان به صورت ساعتی محاسبه می شود و در حدود 10 دلار برای هر ساعت خواهد بود.
از مزیت های تحصیل در کانادا ، می توان به زبان رسمی این کشور اشاره کرد. در بیشتر استان های کانادا زبان رسمی و محلی ساکنین آن انگلیسی است. این مزیت می تواند شما را ماه ها در برنامه تحصیلی و مهاجرتتان جلو بیندازد. چرا که در بسیاری از کشورها ، پروسه یادگیری زبان تا 1 سال زمان خواهد برد و پیش از تسلط به زبان کشور مقصد، تحصیل در دانشگاه امکانپذیر نخواهد بود.
مقایسه تحصیل در آلمان و کانادا
حال که در مورد شرایط تحصیل در آلمان و کانادا صحبت کردیم، می توانیم به مقایسه این دو کشور برای تحصیل بپردازیم. سپس با توجه به اولویت های خودتان می توانید کشور و دانشگاه مناسب برای تحصیل را انتخاب کنید.
1- از لحاظ اقتصادی بودن شهریه دانشگاه ، با توجه به اینکه اکثر دانشگاه های آلمان رایگان هستند می توان گفت که کشور آلمان برای تحصیل مناسب تر است.
2- در مورد هزینه های زندگی در این دوکشور باید گفت که برای دانشجویان در آلمان امتیازات بیشتری قائل شده اند. استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و بیمه های سلامتی و خوابگاه های دانشگاه تقریبا بدون هزینه و یا با صرف هزینه ای اندک خواهد بود.
3- بسته به اینکه در کدام منطقه از کانادا زندگی کنید، آب و هوای متفاوتی را تجربه می کنید. اما اگر شرایط را به طور کلی در نظر بگیریم، کشور کانادا اقلیمی سرد و برفی است و اشخاصی که با سرما میانه خوبی ندارند احتمالا از شرایط آب و هوایی کانادا راضی نخواهند بود. آلمان نیز در فصلهای سرد سال در بسیاری از شهرهایش برف و سرمای زیادی را تجربه می کند ولی در مقایسه با کانادا قابل تحمل تر خواهد بود.
4- زبان کشور مقصد اهمیت بالایی دارد و اکثر مردم با زبان انگلیسی که زبان رسمی کانادا در بیشتر استان هایش می باشد، راحت ترند. زبان آلمانی برای یادگیری و استفاده روزانه دشوار بوده و زمان بیشتری هم می برد.
5- رنکینگ جهانی دانشگاه های آلمان و کانادا در اکثریت موارد بالاست. به طبع برای تحصیل در هر رشته ای ممکن است دانشگاهی رتبه بالاتری داشته باشد. در کل این دو کشور دارای دانشگاه های باکیفیت بسیاری هستند و در نهایت با انتخاب رشته تحصیلی و زمینه تحصیلتان می توانید تصمیم نهایی را اتخاذ کنید.
6- برای تحصیل در هر دو این کشورها نیاز به دریافت ویزا خواهید داشت. دریافت هردوی این ویزاها می تواند دشوار باشد و با ریجکتی از سمت سفارت مواجه شود. اما با توجه به آمار ریجکتی های اخیر و بسته شدن سفارت کانادا در ایران ، می توان گفت که در حال حاضر اخذ ویزای کانادا فرآیندی وقت گیر تر و دشوارتر خواهد بود. البته ویزای شینگن در تاریخچه سفر شما کمک زیادی برای جلب اعتماد سفارت خواهد بود. در مجموع دریافت ویزای شینگن احتمال موفقیت بیشتر در زمان کمتری خواهد داشت.
7- نرخ بیکاری در کانادا 7.2 و در آلمان برابر با 6.8 می باشد و تفاوت چندانی ندارند.البته که پیدا کردن شغل مناسب بعد از اتمام و یا در حین تحصیل، بستگی به رشته تحصیلی و مهارت دانشجو خواهد داشت. پس چه بهتر که قبل از انتخاب رشته و ثبت نام در دانشگاه، فرصت های شغلی برای حرفه مورد نظرتان را ارزیابی کنید و تا جایی که امکان دارد، به سراغ مواردی بروید که بازار کار بهتری برای جذب نیرو دارند.
8- کانادا کشور مهاجرپذیری است و هرنوع فرهنگی در بین مردمانش پیدا می شود. با این حال همگی آنها در آرامش کنار هم زندگی می کنند و به باورهای یکدیگر احترام میگذارند. در کشور آلمان ماجرا کمی متفاوت است و این مهاجر ها هستند که میبایست خودشان را با فرهنگ آلمانی ها هماهنگ کنند. البته زندگی آلمانی ها بسیار قانونمند و منظم است و سازگاری با این نوع زندگی کار دشواری نخواهد بود.
9- در مجموع اگر سرمایه ای برای پرداخت شهریه دانشگاه و هزینه های ابتدایی زندگی دارید، کشور کانادا می تواند برای شما مناسب تر باشد. اگر کم بودن هزینه ها برایتان اهمیت زیادی دارد و همچنین تحمل سرما و یخبندان برایتان دشوار است، ما به شما تحصیل در آلمان را پیشنهاد می دهیم.