تحصیل در آلمان راهی مطمئن برای ورود به این کشور می باشد. تحصیل در دانشگاه های آلمان در بیشتر موارد نیازی به پرداخت شهریه ندارد و این یکی از دلایل استقبال رو به افزایش دانشجویان بین المللی در این کشور است. آلمان، چهارمین کشور از نظر پذیرش دانشجو بعد از آمریکا و انگلیس و استرالیا می باشد.
بیش از 450 مرکز آموزش عالی در آلمان وجود دارد که با ارائه حدود 17500 دوره آموزشی موقعیت فوق العاده ای را برای متقاضیان بین المللی فراهم کرده تا قادر باشند در هر رشته تحصیلی که به آن علاقه دارند و در هر مقطع، به تحصیل در آلمان بپردازند. همچنین بیش از 800 دوره آموزشی به زبان انگلیسی ارائه می شود.
مقطع | طول دوره | زبان تدریس | پیش نیاز |
کارشناسی | 3-4 سال | آلمانی (اکثر دوره ها) | پیش دانشگاهی و مدرک زبان B1 یا B2 آلمانی |
کارشناسی ارشد | 1-2 سال | انگلیسی – آلمانی | کارشناسی و مدرک زبان آلمانی B2 یا مدرک زبان انگلیسی آیلتس 6 یا 6.5 |
دکترا | 3-4 سال | انگلیسی – آلمانی | کارشناسی ارشد و مدرک زبان آلمانی B2 یا مدرک زبان انگلیسی آیلتس 6.5 یا 7 |
بیش از 12 درصد جامعه دانشجویی آلمان را دانشجویان بین المللی تشکیل می دهند و به همین دلیل با ادامه تحصیل در آلمان شما شانس آشنایی با دانشجویان بسیاری از سرتاسر جهان را خواهید یافت و با فرهنگ و رسوم بیشتر کشورهای دنیا آشنا خواهید شد.
از نظر کیفیت آموزشی 13 دانشگاه آلمان در لیست 200 دانشگاه برتر دنیا قرار دارند و برترین دانشگاه های آلمان عبارتند از:
• دانشگاه فنی مونیخ Technische Universität München بارتبه 60 جهانی
• دانشگاه روپرشت کارلز هایدلبرگ Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg با رتبه 66 جهانی
• دانشگاه ماکسیمیلیان مونیخ Maximilians-Universität München با رتبه 75 جهانی
در بیشتر موارد برای تحصیل در آلمان نیازی به پرداخت شهریه نیست و در صورت لزوم مقدار ناچیزی به عنوان شهریه سالیانه دریافت می شود. همچنین امکان اخذ بورسیه های متنوع در رشته ها و مقاطع مختلف وجود دارد.
هر سال تحصیلی در دانشگاه های آلمان به دو ترم (نیم سال تحصیلی) تقسیم می شود:
• نیم سال اول یا ترم تابستانه: تاریخ شروع نیم سال اول از ابتدای آوریل (12فروردین ماه) و پایان آن اواخر سپتامبر (10 شهریور ماه) است.
• نیم سال دوم یا ترم زمستانه: تاریخ شروع نیم سال دوم از ابتدای اُکتبر (10 مهر ماه) و پایان این نیم سال اواخر مارس (31 فروردین ماه) می باشد.
یکی از مزیت های دیگر تحصیل در آلمان امکان کار پس از فارق التحصیل شدن در کشورهای مختلف دنیاست. تقریبا تمام کمپانی های بزرگ دنیا دانشگاه های آلمان و مدارک صادر شده از سوی آن ها را تایید می کنند. بسیاری از دانشگاه های آلمان در لیست دانشگاه های مورد تایید وزارت علوم ایران هستند. حدود 71 دانشگاه آلمان در لیست دانشگاه های ممتاز و خوب وزارت علوم ایران هستند.
دانشجو می تواند پس از یک سال پس از شروع تحصیل در دانشگاه های آلمان رشته تحصیلی خود را تغییر دهد. تغییر رشته در دانشگاه های آلمان به دفعات می تواند انجام شود.
تاریخ شروع کلاس ها
نکته: با توجه به زمان مورد نیاز برای اخذ پذیرش و ازدیاد شمار متقاضیان دریافت ویزای تحصیلی از سفارت آلمان در ایران (که بعضاٌ برای نوبت دهی به چند هفته هم می رسد)، دانشجویان ایرانی می بایستی، 1 الی 2 ماه پیش از زمان های اعلام شده اقدام بکنند.
آن دسته از دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در آلمان به زبان آلمانی را دارند باید گواهی مهارت زبان آلمانی یا “ آزمون زبان انستیتو گوته ” را برای اخذ پذیرش به دانشگاه ارائه دهند. اما دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در مقاطعی که به زبان انگلیسی تدریس می شود را دارند می بایستی مدرک تسلط به زبان انگلیسی آیلتس (IELTS) خود که معمولا باید در سطح نمره 6-6.5 باشد، به دانشگاه ارائه دهند.
دانشجویان ایرانی برای پذیرش از دانشگاههای دولتی آلمان نیاز به ارائه نامه سازمان سنجش مبنی بر قبولی در کنکور سراسری را دارند. در بعضی موارد دانشگاهها برای دانشجویان بین المللی که خارج از آلمان اقدام می کنند آزمون های ورودی در نظر گرفته اند، که دانشجویان بعد از پشت سر گذاشتن این آزمون ها می توانند وارد دانشگاه شوند.
مقاطع تحصیلی در آلمان
تحصیلات ابتدایی در کشور آلمان
در آلمان کودکان از سه سالگی وارد مهد کودک می شوند. آموزش رسمی آلمان در مدارس از ۶ سالگی شروع می شود که دوره ابتدایی ۴ سال می باشد. پس از دوره ابتدایی دوره جدیدی آغاز می شود که مدت آن 5 یا ۶ سال می باشد. در پایان این دوره دانش آموزان بعد از ۹ سال تحصیل (۴ سال ابتدایی + ۵ سال بعد از ابتدایی) مدرک Hanp tschulabschluss یا پس از گذراندن ۱۰ سال (۴ سال ابتدایی + ۶ سال بعد از ابتدایی) مدرک Real schulabschluss می گیرند. پس از اتمام این دوره دانش آموزان دو راه در پیش روی خود دارند.
اول) مدارس فنی:
معمولا کسانی که این دوره را انتخاب می کنند افرادی هستند که وارد شدن به بازار کار برایشان اولویت است نه تحصیلات عالیه. پس از انتخاب مدارس فنی هم امکان وارد شدن به بازار کار وجود دارد و هم انتخاب مدارس عالی فنی. دانش آموزان می توانند پس از گذراندن این دوره فنی وارد مدارس عالی فنی شوند که مدارس مخصوص که برای این دانش آموزان است.
دوم) ادامه تحصیل در دبیرستان با گرایش های گوناگون:
این دوره برای دانش آموزانی است که قصد دارند در رشته های گوناگون تحصیل کرده و تحصیلات عالیه داشته باشند که پس از اتمام دوره دبیرستان وارد دانشگاهها می شوند.
تحصیل در آلمان (لیسانس)
طول دوره مقطع لیسانس در کشور آلمان ۴ ساله است افرادی که متقاضی ورود به این مقطع هستند می بایستی مدرک دیپلم را داشته باشند. همچنین دوره ۴ ساله لیسانس به زبان آلمانی تدریس می شود و فرد متقاضی می بایستی مدرک زبان آلمانی B1 یا B2 را داشته باشد. سیستم آموزشی کشور آلمان به دلیل حساسیت بسیار زیاد دولت آلمان به زبان آلمانی، طوری طراحی شده است تا تمامی رشته های ارائه شده به زبان آلمانی ارائه شوند. بنابراین بهتر است در ایران این مدرک را کسب کرده و بعد به کشور آلمان مهاجرت تحصیلی کنید.
آزمون های انستیتو گوته نشانگر میزان تسلط فرد به زبان آلمانی به عنوان زبان خارجی یا زبان دوم طراحی شده و در مراکز تعیین شده در سراسر دنیا بر اساس مقررات یکسان برگزار و ارزیابی می شود.
تحصیل در آلمان (فوق لیسانس)
دوره تحصیلات کارشناسی ارشد در کشور آلمان دو ساله است. آلمان با داشتن معتبرترین دانشگاه های اروپا، سرآمد کشورهای اروپایی در بحث آموزش است و به همین دلیل بسیاری از علاقه مندان به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر نظیر دکترا کشور آلمان را برای اتمام دوره فوق لیسانس خود انتخاب می کنند، چرا که می توانند بصورت کاملا رایگان مدارک تحصیلی خود را از بهترین دانشگاه های اروپا اخذ نموده و شانس خود را جهت اخذ بورسیه های تحصیلی در مقطع دکترا، افزایش دهند. دروس دانشگاهی کشور آلمان در مقطع فوق لیسانس به دو صورت آلمانی و انگلیسی تدریس می شوند.
تحصیل در آلمان (دکترا)
بصورت کلی تحصیلات در مقطع دکترا در دانشگاه های کشور آلمان به ۲ صورت است:
• تحصیل با بورسیه تحصیلی
• تحصیل در شرایطی که دانشجو شهریه دانشگاه را شخصا پرداخت می کند.
تحصیل در آلمان در شرایطی که دانشجو مستلزم به پرداخت هزینه در دانشگاههای کشور آلمان می باشد، همانند اخذ پذیرش در مقطع فوق لیسانس کشور آلمان می باشد. با توجه به این نکته که کشور آلمان برای افرادی که در مقطع دکترا در این کشور مشغول به تحصیل هستند، حقوقی ماهیانه به میزان تقریبا ۲ هزار دلار را مدنظر قرار می دهند، لذا دانشجویان ایرانی رقابت بسیار سختی را در راستای اخذ بورسیه دکترا در کشور آلمان در پیش دارند.
برای اخذ بورسیه تحصیلی دکترا در آلمان:
• داشتن مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد از دانشگاه های معتبر
• مدرک دال بر تسلط کافی و زبان انگلیسی (حداقل آیلتس ۶.۵)
• جلب نظر یک استاد مشاور (supervisor) که تز دکترا فرد را پشتیبانی نماید.
• داشتن تالیفات دانشگاهی از قبیل مقالات بین المللی، کتاب و…
داشتن همه و یا تعدادی از آیتم های ذکر شده می تواند در راستای افزایش شانس فرد در جهت اخذ پذیرش نقش بسزایی ایفا نماید.
تحصیل در آلمان و حق کار برای دانشجویان
به دانشجویان در کشور آلمان مجوز کار تا سقف ۳۰ ساعت در هفته داده می شود. میانگین دستمزد این افراد حدودا بین ۸ تا۱۰ یورو به ازای هر ساعت می باشد که که مجموع درآمدهای حاصله از کار دانشجویی می تواند هزینه های زندگی و تحصیل فرد را در یک سال پوشش دهد.
البته یافتن کار دانشجویی در هر کشوری وابسته به پارامترهای متفاوتی نظیر سطح آگاهی فرد از زبان آن کشور، تجربه کاری، ویژگی های شخصی فرد، زمان ورود شخص به کشور و... است.
امکان کار پس از فارغ التحصیلی در آلمان
فارغ التحصیلان دانشگاه های آلمان پس از پایان تحصیلات خود به مدت یک سال و نیم اجازه دارند در آلمان به دنبال کار باشند. در صورت پیدا کردن یک شغل مناسب بعد از حداقل دو سال کار و پرداخت مالیات، امکان درخواست اقامت دائم در آلمان وجود خواهد داشت.
هزینه های زندگی در آلمان
هزینه های زندگی در حین تحصیل در آلمان که شامل هزینه های مسکن، غذا، رفت و آمد، بیمه و... است برای دانشجویان به صورت میانگین بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ یورو در ماه می باشد. برای اطلاعات بیشتر به صفحه هزینه های تحصیل در آلمان مراجعه نمائید.