کارت سبز یا گرین کارت آمریکا (Green Card) در واقع کارتیست که بعد از مهاجرت به آمریکا به افراد داده می شود و نشانه اقامت دائم این افراد در آمریکا است. نام این کارت در اصل کارت اقامت دائم قانونی آمریکا (United States lawful permanent residency) می باشد که به دلیل رنگ سبز آن در بین سال های 1946 تا 1964 به کارت سبز یا گرین کارت مشهور شد، اما بعد از آن طرح این کارتها عوض شد تا مه ۲۰۱۰ که دوباره کارتهای جدید با رنگ سبز طراحی شدند. به گفته دولت آمریکا طراحی جدید این کارتها به گونهای است که جعل و سوءاستفاده از آن ها را غیر ممکن میکند.
مزایای گرین کارت آمریکا
دارندگان گرین کارت آمریکا تقریبا از تمام حقوق شهروندی آمریکا برخوردارند به غیر از حق رای دادن، گرین کارت آمریکا به این معناست که شخص دارنده آن از حق زندگی، مسافرت، کار و تحصیل در آمریکا و دیگر حقوق شهروندی آمریکا برخودار است.
شهروندان آمریکایی از حقوق بیشتر شهروندی (و مسئولیت و تعهدات بیشتر) نسبت به افرادی که اقامت دائم دارند برخوردار هستند. دارندگان گرین کارت حق رای دادن، حق نامزد شدن در انتخابات فدرال و ایالتی، حق کار در مشاغل دولتی و حق آوردن اعضای خانواده به ایالات متحده (البته دارنگان گرین تحت شرایطی میتوانند اسپانسر خانواده خود شده و آنها را نیز به آمریکا بیاورند) را ندارند. دارندگان گرین کارتی که در ایالات متحده نیز زندگی میکنند موظف به پرداخت مالیات مانند یک شهروند آمریکایی هستند.
کسانی که دارای اقامت دائم آمریکا هستند موظفند که همواره گرین کارت خود را به همراه داشته باشند و همراه نداشتن آن جرم محسوب شده و جریمه ای 100 دلاری و یا حتی 30 روز زندان در بر خواهد داشت. گرین کارت های آمریکا برای کسانی که اقامت دائم دارند 10 سال و برای افرادی که اقامت دائم مشروط دارند 2 سال اعتبار دارد و بعد از گذشت این زمان لازم است که این کارت ها تعویض یا تمدید شوند. گرین کارت آمریکا معمولا بعد از 5 سال اقامت قانونی در آمریکا یا 3 سال بعد از ازدواج با یک شهروند آمریکایی صادر می شود.
---------------------------------------------------
یکی از راه های آسان دریافت گرین کارت ، شرکت در لاتاری یا همان ویزای گوناگونی آمریکا است که درلینک های زیر در مورد آن توضیح داده شده است:
مدارک لازم برای ثبت نام لاتاری آمریکا
---------------------------------------------------
اطلاعات گرین کارت
خط اول:
1-2 : C1 یا C2 نوشته می شود که C1 برای کسانی است که ساکن داخل آمریکا هستد و C2 برای افرادی که اقامت دائم آمریکا دارند اما در مکزیک یا کانادا زندگی می کنند.
3-5 : USA – کشور صادر کننده گرین کارت که ایالات متحده آمریکا است.
6-14 : 9 رقم دیجیتال
15 : شماره درخواست
16-30 : شماره پرونده مهاجرتی که منجر به صدور گرین کارت شده علامت های “>" به معنای فاصله خالی است.
خط دوم :
1-6 : تاریخ تولد (YYMMDD format)
7 : رقم کنترل
8 : جنسیت دارنده کارت (F به معنای خانم و M به معنای آقا)
9-14 : تاریخ انقضای کارت (YYMMDD format)
15 : رقم کنترل
16-29 : کشور محل تولد
30 : رقم کنترل نهایی
خط سوم :
نام خانوادگی ، نام ، نام وسط ، حرف اول نام پدر ، حرف اول نام مادر ( بین نام خانوادگی و نام شخص بجای فاصله ">>" قرار می گیرد.) در صورتی که نام و نام خانوادگی فرد طولانی باشد ، حروف اول نام پدر و مادر حذف می شود.
تغییرات گرین کارت آمریکا 2021
علاوه بر احکام اجرایی که اخیراً توسط رئیس جمهور جدید، جو بایدن امضا شده است، او قصد دارد یک لایحه گسترده اصلاحات مهاجرت را به کنگره ارسال کند. در اینصورت شانس برنده شدن در قرعه کشی گرین کارت به میزان قابل توجهی افزایش می یابد، زیرا در این لایحه پیشنهاد می شود تعداد گرین کارت های صادر شده از طریق برنامه ویزای تنوع، از 55000 به 80000 گرین کارت در سال افزایش یابد. از زمان معرفی قرعه کشی لاتاری در سال 1994، بحث های زیادی در مورد لغو آن یا کاهش میزان گرین کارت ها مطرح شده، اما هیچ گاه افزایش احتمالی آنها در نظر نگرفته شده است. از سال 2010 به بعد گرین کارت های آمریکا به چیپ RFID مجهز شده اند که امکان کنترل و بررسی آنها را از طریق امواج رادیویی را فراهم میکند. خبر خوب برای برندگان گرین کارت این است که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا ممنوعیت مهاجرت از طرف دونالد ترامپ را از طریق اعلامیه 10014 لغو کرد، این قانون برای برندگان قرعه کشی لاتاری 2020 و 2021 آمریکا اجرا می شود.
همچنین در تخصیص ویزای آمریکا مبتنی بر اشتغال و گرین کارت تغییراتی ایجاد شد، به عنوان مثال دیگر نباید محدودیتی در سهمیه گرین کارت برای کشورها با مبدا خاص وجود داشته باشد، در عوض وضعیت بازار کار باید در نظر گرفته شود تا محدودیت هایی توسط صنعت ایجاد شود.