اقتصاد اتریش

مقدمه

اقتصاد اتریش

شاخص GDP(2016)

386.5 میلیارد دلار

رشد GDP(2014)

0.3%

سرانه GDP(2016)

44,498 دلار

تورم (2017)

1.99%

جمعیت زیر خط فقر (2012)

6.2%

جمعیت نیروی کار (2012)

4.434 میلیون نفر

بیکاری

6.1 نفر

دستمزد میانگین در ماه

2.400 یورو

صادرات (2016)

141.9 میلیارد دلار

کشورهای اصلی صادرات

آلمان (29.4%)، ایالات متحده (6.4%)، ایتالیا (6.1%)، سوئیس (5.7%)، فرانسه (4.4%)

واردات (2016)

138.6 میلیارد دلار

کشورهای اصلی واردات

آلمان (37.2%)، ایتالیا (6.2%)، چین (5.9%)، سوئیس (5.3%)

طبق آمارهای مختلف، اقتصاد اتریش همواره در 20 اقتصاد برتر جهان بوده است. طبق آمار سازمان‌های صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی، اتریش در رتبه چهاردهم و طبق آمار سازمان ملل، اتریش در رتبه هفدهم از لحاظ میزان ثروتمندی (سرانه GDP) قرار دارد. این کشور از اقتصاد بازار اجتماعی توسعه یافته و کیفیت زندگی بالایی برخوردار است.

تا دهه 1980، بسیاری از شرکت‌های صنعتی بزرگ اتریش، ملی شدند، اما امروزه خصوصی‌سازی‌ها باعث شده سازمان‌های تحت کنترل دولت در اتریش، به اندازه اقتصاد سایر کشورهای اروپایی برسد. جنبش‌های کارگری بسیاری در اتریش وجود دارند و جنبش‌های کارگری تأثیر بسزایی در سیاست دولت به نفع کارگران داشته است. پس از وجود صنایع بسیار پیشرفته، گردشگری بین‌المللی در اتریش مهم‌ترین نقش را در اقتصاد اتریش برعهده دارد.

از زمان‌های قدیم، آلمان شریک تجاری اصلی اتریش به شمار رفته و اتریش نسبت به نوسانات اقتصاد آلمان، بسیار آسیب‌پذیر بود. اما پس از پیوستن اتریش به اتحادیه اروپا، وابستگی خود به آلمان را کاهش داده و توانسته با سایر کشورهای اتحادیه اروپا ارتباطات خوبی برقرار کند. همچنین عضویت در اتحادیه اروپا باعت جذب سرمایه‌گذاران خارجی بسیار، بخاطر دسترسی اتریش به بازار تک اتحادیه اروپا و همچنین اقتصادهای رو به رشد کشورهای عضو اتحادیه اروپا، شده است. همین موضوعات باعث رشد سه درصدی GDPدر سال 2006 شده بود.

در سال 2004، اتریش پس از کشورهای لوکزامبورگ، ایرلند و هلند، با سرانه GDPحدود 27.666 دلار، ثروتمندترین کشورجهان بود.

تاریخچه اقتصاد اتریش

پس از اتمام جنگ جهانی دوم، اقتصاد اتریش همواره درحال رشد بوده است. از اواسط دهه 1950 به بعد، تلاش‌های اتریش برای بازسازی کشور، مخصوصاً از لحاظ اقتصادی باعث شد اقتصاد اتریش بطور میانگین هرساله رشدی 4 درصدی داشته باشد. همچنین در دهه 1960 بطور میانگین، اقتصاد اتریش با رشدی 4.5 درصدی همراه بود.

واحد پول اتریش

در 1 یانوار سال 1999، اتریش واحد پولی یورو را برای جایگزینی شیلینگ، معرفی کرد و تا سه سال بعد، استفاده از اسکناس و سکه‌های یورو در این کشور و کشورهای آلمان، فرانسه، بلژیک، اتریش، اسپانیا، پرتغال، یونان، ایتالیا، ایرلند، لوکزامبورگ، هلند و فنلاند، آغاز شد. سپس منطقه یورو با تعداد 19 کشور، تشکیل شد. اما یوروی هر کشور لزوماً نمی‌تواند در کشور دیگر مورد استفاده قرار گیرد.

پیش از معرفی یورو، واحد پول رسمی اتریش، شیلینگ اتریش بود که در سال 1924 معرفی شد. هنگامی که اتریش در سال 1938 به بخشی از آلمان تبدیل شد (به اصطلاح Anschluss) واحد پولی آن تغییر پیدا کرد و بعد از اتمام جنگ جهانی دوم در سال 1945 و استقلال اتریش از آلمان، دوباره شیلینگ واحد پول رسمی کشور محسوب می‌شد. برای اطلاعات بیشتر به صفحه پول اتریش مراجعه نمائید.

کشور اتریش غنی‌ترین کلکسیون از سکه‌های منطقه یورو را داراست.

بخش‌های مهم اقتصاد اتریش

تولید انرژی

حدود یک سوم انرژی مصرفی اتریش توسط صنایع ملی انرژی تولید می‌شود. بیشتر از 70% انرژی توسط منابع تجدیدپذیر مانند آب و هوا تأمین می‌شود. بخش صنعتی اقتصاد اتریش که مسئول درصد بالایی از رشد اقتصادی اتریش است، اغلب از سازمان‌های کوچک و یا متوسط تشکیل شده است، اما با اینحال بخش صنعتی اقتصاد اتریش، یکی از برترین‌ها در جهان است؛ در سال‌های 1995 تا 2003، تولیدات صنعتی اتریش تا حدود 28% افزایش پیدا کرده و به رقمی معادل 90.9 میلیارد یورو رسید. صنایع مکانیکی و فولاد بزرگترین بخش را تشکیل داده و تنها در سال 2003، اتریش حدود 11.4 میلیارد یورو از این صنایع درآمد داشت. صنایع شیمیایی (10.6 میلیارد یورو) و الکتریکی (10.2 میلیارد یورو) در رتبه دوم و سوم قرار داشتند.

صنعت خدمات اتریش اما بیشتر از هر صنعت دیگری درحال رشد است. حدود یک ششم از چهار میلیون نیروهای کار اتریش در بخش‌های صنعتی و تجاری اتریش مشغول به کار هستند. این بدین معناست که این بخش‌ها حدود 13% از GDPکشور را شامل می‌شوند.

گردشگری

توریسم یا صنعت گردشگری در اتریش، بزرگترین منبع درآمد خارجی محسوب شده و همچنین از بیشترین رشد در میان سایر بخش‌ها در اقتصاد اتریش برخوردار است؛ 10% از خروجی اقتصادی اتریش از اقامت گردشگران و مسافران در استقرارگاه‌های این کشور، تأمین می‌شود. در سال 2007، اتریش با 18.9 میلیارد دلار امریکا، نهمین رتبه را بعنوان بیشترین درآمد از توریسم بین‌المللی، کسب نمود. اغلب گردشگران اتریش از کشورهای آلمان، هلند، سوئیس، ایتالیا و بریتانیا هستند.

کشاورزی

7.5 میلیون هکتار از زمین‌های اتریش برای مقاصد کشاورزی و دامداری استفاده می‌شود که سهم دامداری از این مقدار، 30% است. حدود 18500 مزارع ارگانیک در این کشور وجود داشته که آن را به بازار مواد ارگانیک و فرآورده‌های لبنی در اروپا تبدیل کرده است. 47% اتریش را جنگل‌ها تشکیل می‌دهند. به اضافه‌ی آب، چوب نیز نقش بسیار مهمی بعنوان یک منبع تجدیدپذیر در تولید انرژی اتریش دارد.

صادرات

اتریش شهرت بسیار زیادی در تولید و صادرات شراب کسب کرده است. حدود 32.000 کارخانه شراب‌سازی در اتریش، بطور میانگین 2.5 هکتولیتر شراب در سال تولید می‌کنند. شهرت اتریش بخاطر تولید شراب‌های سفید درجه‌یک است، اما شراب قرمز آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

صادرات بعنوان یکی از بخش‌های حیاتی اقتصاد اتریش به شمار می‌رود. صادرات اصلی اتریش در زمینه ماشین‌آلات، تجهیزات، موتور خودرو و قطعات آن، کاغذ و مقوا، کالاهای فلزی، شیمیایی، آهنی و فولادی، کالاهای نساجی و مواد غذایی است. این کالاها، حدود دو سوم از کل صادرات اتریش را تشکیل می‌دهند. اغلب صادرات اتریش وارد کشورهای منقطه اقتصادی اروپا (و بیشتر از همه کشور آلمان) شده و 15% از آن به سایر کشورهای خارجی فرستاده می‌شود.