کرنتن

ایالت کرنتن  Kärnten

مرکز

کلاگن‌فورت (Klagenfurt)

وسعت (km2)

9,538(پنجم)

جمعیت

561.077(ششم)

تراکم جمعیت (km2/ نفر)

59(هشتم)

وبسایت

www.ktn.gv.at

 ایالت کرنتن یا کارینتیا (به آلمانی: Kärnten، به انگلیسی: Carinthia) یکی از نه ایالت اتریش است که در جنوبی‌ترین قسمت این کشور واقع شده است. این ایالت از جنوب شرقی با اسلووانی و از جنوب غربی با ایتالیا هم‌مرز است. همسایگان کرنتن، ایالت‌های تیرول، اشتایرمارک و زالتسبورگ می‌باشند. این ایالت در بخش‌هایی از رشته کوه‌های آلپ شرقی واقع شده و بخاطر کوهستان و دریاچه‌های زیبا و متعددش، معروف است.

تاریخچه کرنتن

تاریخچه سکونت در ایالت کرنتن اتریش، به دوران پارینه‌سنگی باز می‌گردد. برخی از اکتشافات باستان‌شناسی، مصنوعات سنگی در غار استالاکتیتی در نزدیکی شهرک گریفِن امروزیست که زمان آن به 30.000 سال پیش بازمی‌گردد.

در حدود 300 سال پیش از میلاد، تعداد زیادی از افراد قبایل ایلیریا و سلتیک، امپراطوری نوریکوم را تشکیل دادند که پایتخت آن نوریا نام داشت و در در منطقه تسولفلد امروزی قرار داشت. از سال 591 پس از میلاد، تئودبرت یکم، پادشاه فرنک‌ها وارد منطقه‌ای شد که پیش‌تر امپراطوری نوریکوم در آن قرار داشت و از آن پس، ساکنان باواری از غرب وارد اتریش شدند. اما سپس توسط قبایل اسلاوی و جنگجویان آواری، از این ایالت رانده شدند.

در سال 1918 (اواخر جنگ جهانی اول)، مشخص شد فروپاشی سلطنت هابسبورگ حتمی است و در اکتبر همان سال، اعضای شورای سلطنتی اتریش بنام (رایشزرات Reichsrat)، جلسه‌ای در وین برگزار کرده و شورای ملی موقت اتریش آلمانی را تشکیل دادند. پیش از این جلسه، نمایندگان توافق کرده بودند که جمهور اتریش آلمانی نباید شامل مناطق یوگسلاوی‌نشینان باشد که اشاره به اشتایرمارک جنوبی و دو روستای اسلووانی‌نشین در جنوب کارینتیا داشت. در نوامبر سال 1918، ایالت کارینتیا، رسماً به عنوان یکی از ایالت‌های جمهوری اتریش آلمانی شناخته شد.

پس از جنگ جهانی اول، با اینکه کرنتن یک ایالت زراعتی و کشاورزی به شمار می‌رفت، اما سعی در ساخت زیربناهای توریستی و گردشگری در ایالت شد و به موفقیت‌هایی نیز دست پیدا کرد، اما رکود بزرگ جهانی پیش از جنگ جهانی دوم، سیاست اتریش را بیشتر از پیش به عقب راند.

حین جنگ جهانی دوم، ساکنان متعصب اسلووانی که در جنوب این ایالت می‌زیستند، ارتشی 3.000 نفره تشکیل داده و با اینکه شهرهای کلاگن‌فورت و فیلاخ از حمله‌های هوایی در امان نبودند، اما نیروهای متفقین نتوانستند تا هشتم می 1945، کرنتن را به تصرف خود در بیاورند. ایالت‌های اشتایرمارک، کرنتن و تیرول شرقی توسط نیروهای بریتانیا اشغال شده بودند و بخشی از اتریش تحت تصرف متفقین به شمار می‌رفت. سپس توسط پیمان اتریش در سال 1955، نیروهای متفقین از ایالت‌های اتریش خارج شده و اتریش بعنوان یک کشور مستقل و آزاد، شناخته شد.

تقسیمات شهری کرنتن

نواحی ایالت کرنتن

K

Klagenfurt(شهر قانونی)

کلاگن‌فورت

VI

Villach(شهر قانونی)

فیلاخ

FE

Feldkirchen

فلدکیرشن

HE

Hermagor

هرماگور

KL

Klagenfurt-Land

کلاگن‌فورت‌لاند

SV

Sankt Veit an der Glan

زانکت فایت آن در گلان

SP

Spittal an der Drau

اشپیتال آن در دراو

VL

Villach-Land

فیلاخ‌لاند

VK

Völkermarkt

فولکرمارکت

WO

Wolfsberg

وولفزبرگ

 هرکدام از ایالت‌های اتریش، به چند ناحیه و یک یا چند شهر قانونی تقسیم می‌شوند. این نواحی سپس خود به چند منطقه شهرداری دیگر تقسیم خواهند شد.

ایالت کرنتن اتریش به 8 ناحیه و 2 شهر قانونی بنام‌های کلاگن‌فورت و فیلاخ تقسیم می‌شود که کلاگن‌فورت، مرکز کرنتن نیز به شمار می‌رود. شهر قانونی به شهری گفته می‌شود که اختیارات قانونی آن از یک شهر فراتر رفته و می‌تواند در امور دولتی و ملی، دخالت نماید. ساکنان این شهرها نیز برخی مزایا برخوردار می‌شود.

تقسیم‌بندی نواحی و شهرهای قانونی کرنتن بصورت مقابل است:

جغرافیای کرنتن

با مساحت 9,536 کیلومتر مربع، کارینتیا پنجمین ایالت بزرگ اتریش از لحاظ مساحت است. اغلب شهرک و دریاچه‌های بزرگ این ایالت در محدوده کلاگن‌فورت در جنوب شرقی قرار دارند. یک پنجم این ناحیه از حوضه رسوبی آلپی تشکیل شده است. اغلب اراضی کرنتن را مناطق کوهستانی تشکیل می‌دهند.

مرکز ایالت کرنتن، کلاگن فورت است که اسلووانی‌ها به آن سلووِچ (Celovec) می‌گویند. شهر مهم بعدی فیلاخ است که اسلووانی آن را بِلجاک (Beljak) نامیده‌اند که هردو شهر از نظر اقتصادی پیوند محکمی به یکدیگر خورده‌اند.

آب و هوای کرنتن

کرنتن دارای یک آب و هوای مرطوب قاره‌ایست که تابستان‌های آن گرم و مرطوب و زمستان‌های آن سرد و ناملایم است. در سال‌های اخیر، زمستان‌های این ایالت بدون ریزش باران یا برف بوده است. بارش‌های باران در فصل زمستان، مخصوصاً در مناطق کوهستانی، گاهی شکل بارش سنگین یا طوفان به خود می‌گیرد. با این وجود میانگین ساعت‌های آفتابی در ایالت، بیشتر از دیگر ایالت‌های اتریش است.

اقتصاد کرنتن

از سال 2014، وضعیت اقتصادی کرنتن اتریش از میانگین اتحادیه اروپا، بهتر شد و شاخص GDPآن به 17.94 میلیارد یورو و سرانه GDPنیز به 32,200 یورو رسید. اقتصاد کرنتن شامل کشاورزی، صنعت گردشگری و صنایع تولید انرژی می‌شود.

در سال 2007، بیشتر از 18.900 زمین‌های کشاورزی و جنگلی در این ایالت وجود داشت که به نسبت سال 1945، به نصف رسیده بود. 505,910 هکتار از اراضی کرنتن را جنگل تشکیل داده واین ایالت حدود 13% نیازهای چوبی کل کشور را تأمین می‌کند.

پس از تیرول و زالتسبورگ، کرنتن مهم‌ترین ایالت اتریش از لحاظ توریستی است. در سال 2012 حدود 12.6 میلیون مهمان این ایالت بودند. 72% از بازدید گردشگران در تابستان اتفاق می‌افتد. در زمستان گردشگران زیادی به این ایالت سفر نمی‌کنند، اما تعداد آنها بخاطر توسعه‌ی ورزش‌های زمستانی کرنتن رو به رشد است. در فصل زمستان 2008/2007، این ایالت میزبان 3.7 میلیون توریست بود که بیشترین تعداد از زمان ثبت آمار، به شمار می‌رفت.

در کارینتیا، از انرژی آبی بسیار استفاده می‌شود، بطوریکه 90% کل برق کارینتیا توسط برق آبی تأمین می‌شود.

از 268,200 شاغلی که در این ایالت وجود دارد، 7% در زمینه کشاورزی، 26.6% در صنایع و تجارت و 66.4% در بخش خدمات کار می‌کنند. حدود 47% از شاغلان این ایالت را زنان تشکیل می‌دهند. در سال 2017، نرخ بیکاری 8.8% اعلام شد.

شهرهای مهم کرنتن

شهرهای مهم ایالت کرنتن اتریش عبارتند از:

کلاگن‌فورت ( Klagenfurt): 99790 نفر فیلاخ (Villach): 61662 نفر ولفسبرگ (Wolfsberg): 25042 نفر اشپیتال آن در دراو (Spittal an der Drau): 15462 نفر فلدکیرشن این کرنتن (Feldkirchen in Kärnten): 14215 نفر زانکت فایت آن در گلان (Sankt Veit an der Glan): 12491 نفر و ...

جاذبه‌های گردشگری کرنتن

از نقاط گردشگری بزرگ و مهم می‌توان به شهرهای کلاگن‌فورت و فیلاخ و برخی شهرک‌های قرون وسطایی مانند فریزاخ (Friesach) و گموند (Gmünd) اشاره کرد. کرنتن شامل تعداد بسیار زیادی صومعه و کلیسا مانند Gurk Cathedralو Maria Saalاست و همچنین شامل قلعه و کاخ‌های بزرگ مانند Hochosterwitz، Griffenو Porcia.

منظره‌های طبیعی این ایالت شامل دریاچه‌هایی مانند Wörthersee، Millstätter See، Ossiacher Seeو Faaker Seeمی‌شود و همچنین دارای پیست‌های اسکی فراوانی در مناطق کوهستانی است.

جمعیت شناسی کرنتن

کرنتن 561.077 نفر جمعیت دارد که شمار بسیار زیادی از آنها در شهرهای کلاگنفورت و فیلاخ و مابین این دو شهر زندگی می‌کنند. با اینکه تعداد تولد در این ایالت، بیشتر از هر ایالت دیگرییست، اما با توجه به آمار مرگ و میر بالا، تعادل تولد در کرنتن، آماری منفی است. در سال 2008، حدود 51,700 نفر دارای سابقه‌‎ی مهاجرتی بودند؛ یا خود در کشوری دیگر متولد شده و یا والدین آنها ملیت کشور دیگری را داشتند. بطور کلی در سال 2014، بیشتر از 8% از ساکنین این ایالت در اتریش، به نوعی خارجی محسوب می‌شدند.

طبق آمار ملی اتریش، جمعیت این ایالت از سال 1880 همواره در حال رشد بوده، از سال 2001 تا امروز، جمعیت این ناحیه روی مقدار تقریباً ثابتی است. دین اکثر ساکنان این ناحیه، کلیسای کاتولیک بوده و 2% از آنها پیرو دین اسلام هستند.

تحصیلات در کرنتن

بزرگترین مؤسسه تحقیقاتی و تحصیلی در ایالت کارینتیا در سال 1970 تأسیس شد که دانشگاه آلپن آدریا کلاگن‌فورت (Alpen-Adria-Universität Klagenfurt) نام داشته و دانشکده‌ی آن در شهرهای کلاگن‌فورت، وین و گراتس پراکنده شده است. این دانشگاه بیشتر از ده هزار دانشجو داشته و بودجه‌ی آن به 54 میلیون یورو می‌رسد. دانشگاه آلپن آدریا در زمینه‌های علوم فرهنگی و اجتماعی، اقتصاد، علوم مهندسی و میان‌رشته‌ای فعالیت دارد.

همچنین فاخ‌هوخ‌شوله کرنتن (Fachhochschule Kärnten) در زمینه‌های تکنولوژی، کسب و کار، علوم اجتماعی و پزشکی، به دانشجویان خود واحدهایی ارائه داده و دانشکده‌های آن در شهرهای کلاگن‌فورت، فیلاخ، اشپیتال آن در دراو و فلدکیرشن، پراکنده شده است. برای اطلاعات بیشتر مورد دانشگاه علمی کاربردی، به صفحه فاخ‌هوخ‌شوله مراجعه نمائید.

اگر اطلاعات یا دیدگاهی در مورد مطالب این صفحه دارید،لطفا با ما و کاربران دیگر به اشتراک بگذارید