درباره آزمون GMAT
آزمون GMAT چیست؟
آزمون GMAT که مخفف عبارت Graduate Management Admission Test میباشد، امروزه چه در انگلستان و چه در سایر کشورهایی که این نوع امتحان را برگزار میکنند، بعنوان یکی از معتبرترین و قابل اتکاترین ابزارهای سنجش مهارتهای ذهنی و فردی متقاضیان شرکت در دورههایی مانند MBA شناخته میشود. آزمون GMAT بصورت CAT یا سنجش براساس کامپیوتر (Computer Adapting Test) انجام میپذیرد. به این معنی که پاسخ هر سوال در این آزمون، تعیینکننده سوال بعدی است. داوطلب در این آزمون نمیتواند سوالی را بی پاسخ رها کرده و یا به سوال قبل و بعد برود. همچنین نمیتواند پاسخ خود را تصحیح نماید. نمره داوطلب در آزمون GMAT بصورت لحظهای محاسبه شده و در پایان، فوراً به او اعلام میگردد.
شرکت در آزمون GMAT، نیازمند به دانش خاصی از دستور زبان، جبر، هندسه و ریاضیات است. آزمون GMAT مهارت یا دانش فرد در زمینه تجارت و کسب و کار، یا میزان هوش او را بررسی نمیکند. برطبق گفتههای شورای آزمون GMAT، یعنی GMAC، این آزمون تحلیل نویسی و مهارتهای حل مسئله داوطلبان را مورد ارزیابی قرار میدهد. از دیگر هدفهای این آزمون بررسی منطق و مهارتهای حل پاسخ منطقی و بحرانی است که باور میرود این مهارتها در رشتههای کسب و کار و مدیریتی، بسیار حائز اهمیت هستند.
این آزمون پنج بار در سال صورت میپذیرد و باید بین هر دو آزمون، حداقل 16 روز فاصله وجود داشته باشد. همچنین نباید در این آزمون سوالاتی تخصصی درمورد کسب و کار یا حتی میزان یادگیری آنها وجود داشته باشد؛ زیرا این موضوع باعث میشود این آزمون بعنوان یک مانع برای ورود داوطلبان به رشتههای مدیریتی تلقی شود. طبق آمار منتشر شده از وبسایت Gmac.com، این آزمون در 114 کشور از جمله انگلیس و در 600 مرکز برگزار کننده آزمون برگزار شده و سالانه حدود 250,000 نفر در آن شرکت میکنند.
بیشتر 2,100 دانشگاه، چه در انگلستان و چه در کشورهای دیگر، از این آزمون برای ورود دانشجویان به رشتههای مدیریتی خود، استفاده میکنند. رشتههای شامل MBA (Master of Business Administration)، کارشناسی ارشد حسابداری(Master of Accountancy)، کارشناسی ارشد اقتصاد(Master of Finance) و غیره. مبلغ ثبت نام برای آزمون GMAT، 250 دلار است.
فرمت تست و زمانبندی
آزمون GMAT شامل چهار بخش است، ارزیابی نوشتاری تحلیلی، بخش استدلال یکپارچه، بخش محاسبات و بخش زبانی. زمان کلی آزمون، 3.5 ساعت است. اما داوطلبان باید بطور کلی 4 ساعت را با احتساب زمانهای استراحت، به این آزمون اختصاص دهند.
بخش ارزیابی نگارش تحلیلی Analytical Writing Assessment
این بخش که بصورت AWA نیز خوانده میشود، 30 دقیقه زمان داشته و داوطلبان میبایست یک متن تحلیلی و آنالیزی از یک موضوع داده شده، بنویسند. نوشتن یک متن تحلیلی که بتواند منطق پشت آن موضوع را با فن انتقادی، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد، بسیار به شما کمک خواهد کرد. به این متن، دو امتیاز مختلف داده میشود که امتیاز کلی این بخش توسط میانگین این دو امتیاز، اندازهگیری میشود. امتیاز اول توسط کامپیوتر و امتیاز دوم توسط یک مصحح ارائه میشود.
حداقل و حداکثر نمره این مقاله از 0 تا 6 است و تغییرات آن بصورت نیم واحدی است. نمره 0 بدین معناست که یا متن نوشته شده، یک متن سخیف بوده و یا به موضوع داده شده، ارتباطی نداشته است. و یا اینکه داوطلبان نتوانستند هیچ متنی بنویسند.
بخش استدلال یکپارچه Integrated Reasoning
بخش استدلال یکپارچه (IR) درسال 2012 معرفی شد و طراحی آن به این دلیل بود که میزان توانایی داوطلبان در ارزیابی دادههای معرفی شده در فرمتهای گوناگون و از سورسهای گوناگون را اندازهگیری کند. این بخش شامل 12 سوال (که هرکدام دارای بخشهای گوناگونی ست.) در چهار فرمت است: تفسیر بصری (Graphic Interpretation)، تحلیل دو قسمتی (Two-part Analysis)، تحلیل جدول (Table Analysis)، استدلال چند سورسی یا چند منبعی (Multi-source Reasoning)
نمرات این بخش نیز مانند AWA، از 0 تا 6 است. نکته قابل توجه اینست که نمرات این دو بخش در نمره کلی آزمون GMAT، تأثیر ندارند و امتیازات این دو بخش جداگانه حساب میشوند.
بخش محاسبات Quantitative Section
این بخش از آزمون GMAT، برای ارزیابی محاسبات منطقی داوطلبان، حل مسائل محاسباتی، ترجمه دادههای بصری و تحلیل و استفاده اطلاعات داده شده در یک مسئله است. پاسخ به این سوالات نیازمند دانش خاصی از جبر، هندسه و ریاضیات است.
بخش محاسبات دارای 37 سوال در دو بخش حل مسئله و کافی بودن اطلاعات است و 60 امتیاز دارد. اما امتیازات پائینتر از 6 و بالاتر 51، بسیار کم اتفاق میافتند.
بخش زبانی Verbal Section
بخش زبانی شامل سوالاتی از قبیل درک مطلب، استدلال انتقادی و تصحیح جمله است. این بخش 41 سوال پنج گزینهای است که مانند بخش محاسبات، 60 امتیاز دارد. امتیازات پائینتر از 9 و بالاتر از 44، بسیار نادرند.
امتیازبندی
امتیاز یا نمره کلی آزمون GMAT از 200 تا 800 میباشد و شامل بخشهای محاسبات و زبانی است. امتیازات بصورت مضربی از 10 داده میشوند (مانند 540، 550، 480 و ...) از آخرین اطلاعاتی که توسط GMAC منتشر شد، میانگین امتیاز در این آزمون، 540 است.
الگوریتم امتیاز دهی این آزمون، بصورت چندمعیاری و بسیار پیچیده است. بعنوان مثال، سوالات بصورت انطباقی عرضه میشوند؛ این بدین معناست که هرچه داوطلبان به سوالات بیشتری پاسخ درست بدهند، سوالات بعدی سختتر خواهند شد.
پس از اینکه داوطلبان در پایان آزمون، نمره غیررسمی خود را مشاهده میکنند، دو دقیقه فرصت خواهند داشت که این نمره را دریافت و یا بصورت کلی لغو نمایند. پس از لغو نمره GMAT، داوطلبان 60 روز فرصت دارند با پرداخت 100 دلار، نمره را برگردانند. پس از این مدت، نمره قابل بازگشت نخواهد بود.